Hennes liv förstördes

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-26

Mimmi, 43, kan varken gå eller prata efter läkarmissen

Efter läkarmissen kan Mimmi Nilsson, 43, varken gå, äta eller prata.

Nu har beslutet kommit – läkaren får jobba kvar.

– Systemet fungerar inte, det enda rimliga är att han blir av med jobbet, säger maken Dennis Nilsson, 42.

För bara två år sedan var hon en levnadsglad egenföretagare, hustru och tvåbarnsmamma.

Men allt förändrades den 21 maj 2008. Det var då Mimmi Nilsson togs in för operation på neurokirurgiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Hon hade fått en cysta i bakre delen av skallen. Maken Dennis Nilsson berättar att läkarna bedyrade att det rörde sig om en operation med liten risk.

Men utan att familjen informerades fick en ST-läkare, som var under utbildning, i uppdrag att genomföra operationen.

Fick hjälp på telefon

– Jag har aldrig gjort ett liknande ingrepp helt själv, inte ens med någon mer erfaren bredvid mig, säger ST-läkaren i utredningen.

Hon ville ha hjälp – men överläkaren var bestämd. Han ville lära henne att ”arbeta självständigt”. Lösningen blev att han gav henne hjälp på telefon under operationen. När det inte fungerade kom han in i operationssalen och tog bort en del av cystan.

Sen gick han på lunch.

ST-läkaren fick jobba vidare ensam men blev snabbt osäker på nytt. Till slut, efter sex timmars operation, tog en annan läkare över.

Ett dygn senare fick Mimmi en inre blödning i hjärnan.

ST-läkaren försökte åter få tag på överläkaren på telefon. Men den här gången ringde hon förgäves.

Han hade åkt till Italien.

I dag är Mimmi ytterst vårdberoende. Hon kan inte prata. Inte gå. Inte äta själv. Ingen vet säkert, men maken Dennis Nilsson är övertygad om att han får kontakt med henne.

Tjänade 1,4 miljoner

– Man ser att hon förstår.

Överläkaren som var ansvarig för operationen har under flera år varit en av Stockholms läns landstings bäst avlönade läkare. Inkomståret 2008 tjänade han närmare 1,4 miljoner kronor. Han är i dag professor och gruppledare för en grupp som verkar inom neurologi.

För några dagar sedan, efter två års utredning, kom beslutet.

ST-läkaren gjorde inget fel enligt HSAN eftersom hon flera gånger bad om hjälp. Överläkaren får en varning, HSAN skriver att hans agerande ökade risken för patienten men att det inte är klart att hans passiva handledning orsakade hjärnskadan.

– Det är under all kritik. Systemet fungerar inte, det enda rimliga hade varit att han blir av med jobbet, säger Dennis Nilsson.

– Det spelar ju ingen roll om du är världens bästa kirurg om du inte är på plats vid operationen.

”Har inte hört av sig”

Dennis Nilsson är också kritisk till att han inte blivit kontaktad av överläkaren. För två år sedan, i samband med operationen, lovade han att höra av sig. Det har han inte gjort.

– Jag träffade honom i korridoren då. Sedan dess har han har inte hört av sig. Han har inte ringt, inte skickat blommor, ingenting. Jag skulle vilja prata med honom om varför han gjorde en sådan bedömning.