Den okända splittringen – i alliansen

Publicerad 2012-08-19

Lööf möttes av iskyla och ilska från partiledarkollegorna efter utspelet

Reinfeldt och Lööf.

Annie Lööfs ­fuling möttes av ilska – men gick hem.

Nu tackar Fredrik Reinfeldt ja till alliansträffen i Centerledarens föräldrahem i Småland.

Därmed tvingar han dit även Jan Björklund och Göran Hägglund.

I sitt Almedalstal i somras lanserade Annie Lööf (C) alliansen 2.0. Hon menade att glöden i alliansen falnat och bjöd in de andra partiledarna till sitt barndomshem i småländska ­Maramö.

Inbjudan möttes med iskyla från de andra partiledarna. En gyllene regel, ända sedan alliansen bildades hemma hos Maud Olofsson i Högfors 2004, är att förankra sina utspel hos övriga partier, särskilt dem som rör alliansen. Centerledaren hade inte sagt ett ljud.

Irritationen var också stor över att hon slog fast att alliansprojektet behövde ny energi. Därmed gav hon rätt åt dem som hävdat att splittringen i alliansen är stor.

Enligt Aftonbladets källor var flera höga allians­företrädare, inklusive Fredrik Reinfeldt själv, upprörda över Annie Lööfs fuling.

– Hon parasiterade på bilden av splittring och ville göra sig till förespråkare för alliansen, som folk gillar, ­säger en allianskälla.

Resultatet blev ännu ­sämre stämning bland ­partiledarna.

Välkomnar beskedet

Men i går gav hennes ­regelbrott utdelning. I ett öppet brev till sina allianskollegor erkände även Fredrik Reinfeldt att alliansen behöver förnyas.

– Jag hoppas vi i närtid kan komma hem till henne och diskutera nästa steg i alliansens utveckling, säger han.

– Det liknar det vi gjort ­tidigare men det har ju visat sig vara ett vinnande koncept. Nu är rätt tillfälle att börja fördjupningen för att vinna ett tredje val.

Annie Lööf välkomnar Reinfeldts besked.

– Det är bra att statsministern delar min syn på detta och att även han ser behovet av nya reformer för att ­möta dagens och morgondagens utmaningar, säger hon i en skriftlig kommentar.

Tunga veckor för Lööf

Moderatledarens utspel har planerats hela veckan. I måndags hade de moderata ministrarna och parti­ledningen kick-off på statsministerresidenset Harpsund. Där presenterade Reinfeldt alliansens ny-start.

Och i torsdags förankrade han utspelet hos de andra partiledarna.

Statsministerns besked kommer efter ett par tunga veckor för Annie Lööf.

Enligt Aftonbladets ­källor bidrog Centerledarens svårigheter till att Reinfeldt svarade ja just i går.

– Nu ställer han upp för Annie, säger en källa.

Nu är det slutbråkat

Varken Göran Hägglund (KD) eller Jan Björklund (FP) kommenterade Reinfeldts besked i går, men lät via sina pressekreterare hälsa att de kan tänka sig att åka till Maramö.

Mötet i Annie Lööfs föräldrahem ska, enligt Aftonbladets källor, också ses som startskottet för en ny enighet.

Efter valet 2010 gav partiledarna varandra grönt ljus att bråka mer. Både C och KD balanserar på fyra­procentsspärren och ville profilera sig. Nu vill Reinfeldt i stället att allianskollegorna visar upp en enad front som ska jämföras med den rödgröna oppositionen.

– Nu är det dags att bygga upp alliansens varumärke igen, säger en allianskälla.

Alliansträffen i Maramö kommer att äga rum sent i höst, troligen i november.

Alliansens nystart: vägen till valet 2014 börjar nu

Gemensamma arbetsgrupper för att utveckla politiken inför valet nästa mandatperiod. Ska tillsättas i vår. Områden som ska avhandlas är bland annat arbetslösheten bland utrikes födda, de dåliga resultaten i skolan, klimatförändringarna och den organiserade brottsligheten.

Ett gemensamt valmanifest med löften och ambitioner inför mandatperioden 2014–2018.

En idéplattform med allianspartiernas gemensamma värderingar. Ska liknas vid ett partiprogram.

Ett idékonvent där plattformen antas i början av 2014.

En valkommitté med ­ansvar för en gemensam ­valkampanj.

Reinfeldts valtaktik: så ska han bli omvald om två år

Sänkt bolagsskatt

Skatten är 26,3 procent, det har länge ansetts vara konkurrenskraftigt. Nu kan stora internationella bolag, genom att de finns i flera länder, i princip välja var de ska betala skatt. Därför vill Reinfeldt sänka skatten under 24 procent.

Infrastruktursatsningar

Främst upprustningar av ban­nätet. Enligt Reinfeldt kan punktvisa insatser göra det möjligt att köra tågen snabbare än i dag.

Mer pengar till forskning

Även forskningen ska få mer pengar, främst tänkt för att rusta den svenska exportindustrin för att nå Afrika, Asien och Latinamerika som får ökad betydelse när Europa genomlider sin värsta ekonomiska kris sedan andra världskriget.

T-bana till Nacka

Under förutsättning att kommunerna i Stockholm och Nacka ­lovar att bygga 40 000 nya bostäder kan staten gå in och betala en del av en ny t-banelinje från Stockholms city till Nacka. Det var 18 år sedan t-banan i Stockholm byggdes ut, då med en ny station.

Höjd trängselskatt

Om t-banan byggs ut till Nacka vill Reinfeldt att trängselskatten i Stockholm höjs för att betala ­delar av satsningen.