Brittisk spion hittades död i en väska – familjen skyller på MI6

Uppdaterad 2012-04-02 | Publicerad 2012-04-01

LONDON. Spionens kropp hittades naken i fosterställning nedstoppad i en sportbag.

Fortfarande 20 månader senare har rättsläkare inte kunnat fastställa dödsorsaken.

Nu anklagar Gareth Williams familj MI6 för inblandning i sin egen agents död.

Gareth Williams.

En 20 månader lång utredning har varit fruktlös. Ett par med medelhavsutseende som tidigt söktes i samband med Gareth Williams, 31, mystiska död har helt avskrivits från utredningen, paret letade efter en väns hus och hade gått fel, skriver Daily Mail.

Ett DNA-spår som hittats på Williams hand och som Scotland Yard beskrivit som högintressant visade sig, efter över ett och ett halvt års utredning, tillhöra en av rättsläkarna som först undersökte hans kropp och som av misstag kontaminerat bevisen.

Kroppen hittades i lägenheten

I augusti 2010 hittades Gareth Williams kropp i sin lägenhet i Londonstadsdelen Belgravia. Han hittades hopvikt i fosterställning i en sportbag som försetts med hänglås. Sportbagen var placerad i lägenhetens badkar.

Men polis har inte kunnat säkra ett enda spår efter någon misstänkt i hela lägenheten. Inga fingeravtryck. Inga DNA-spår, skriver Daily Mail.

Williams arbetade med signalspaning och avlyssning för den brittiska underrättelsetjänsten, MI6.

Snart framkom att Gareth Williams hade ägnat sig åt bondage-lekar och det antyddes att hans död skulle kunna vara resultatet av en sexlek som gått fel. En intern MI6-utredning kom till slutsatsen att spionens död "inte hade något att göra med hans arbete".

Anklagade MI16 i veckan

Men den utredningen tillbakavisas fullständigt av familjens advokat Anthony O'Toole. Vid en offentlig utfrågning i veckan anklagade han MI6 för att ligga bakom mordet.

– Det finns en hög sannolikhet att en tredje part var i lägenheten när Gareth placerades i väskan. Bevisligen finns det inga spår av någon okänd person i lägenheten. Vårt intryck är att den här okända tredje parten är medlem av någon byrå som specialiserat sig på underrättelsetjänsternas mörkare konster.

– Eller så kanske bevis har avlägsnats från brottsplatsen efter dödsfallet av sagda experter, fortsätter O'Toole.

Familjen ifrågasätter nu varför Williams arbetsplats inte tidigare efterlyste honom när han inte dök upp på jobbet. Under de dagar som gick innan kroppen hittades hann den brytas ner så pass mycket att någon dödsorsak inte har kunnat fastställas. Rättsläkarna är bara eniga om att han inte utsatts för några yttre skador.

Ha vägrat ge ut tillhörigheter

Under utfrågningen framkom det också att den expert som försökt fastslå om någon brutit sig in i Gareth Williams lägenhet inte kunnat utföra sitt jobb korrekt på grund av att ytterdörren lyfts av från gångjärnen och låsen plockats bort.

Hittills har MI6 avvisat Gareth Williams familjs krav på att få veta mer om vad hans arbete gått ut på med motiveringen att det skulle kunna påverka rikets säkerhet. MI6 har också vägrat låta familjen ta del av de tillhörigheter som fanns i Williams skåp på arbetsplatsen.

Undersökningsdomaren Fiona Wilcox kritiserade polisen för att ha dröjt med att överlämna bevis och ifrågasatte också varför namnen på flera vittnen hållits hemliga.