Harry Scheins miljonvilla brändes ner i natt

Publicerad 2012-02-24

"Stark bensinlukt"

En kraftig brand härjade 200 kvadrats-villan i Danderyd där Harry Schein bodde.

Dödsboet efter avlidne kulturprofilen och direktören Harry Schein är återigen i hetluften.

I natt eldhärjades hans villa i Danderyd.

Polisen misstänker att branden är anlagd.

– Vi har inlett en förundersökning för mordbrand, säger Nils Fyhr, stationsbefäl i Täby.

Harry Schein och Eva Fischer.

Strax efter klockan fyra på fredagsmorgonen kom larmet nådde räddningstjänsten: Kraftig brand i villa på 200 kvadratmeter.

Släckningsbilar från fyra brandstationer tillkallades för att bekämpa branden, som rasade fram till nio på morgonen i den obebodda villan.

Enligt uppgifter till Afonbladet låg en kraftig lukt av bensin över hela huset.

Bisarr arvstvist

Den unika villan var under flera år en av pusselbitarna i en märklig arvstvist mellan Scheins tidigare älskarinna Eva Fischer och de närmsta grannarna på Kevingestrand, makarna Björn och Solveig Baldring.

Hösten 2010 slog Svea hovrätt fast att Scheins förmögenhet på 30 miljoner ska gå till Eva Fischer – trots att Scheins hushållerska hittat ett testamente under ett köksbord som ger grannarna merparten av pengarna.

Polisen tror inte att branden i Harry Scheins villa startade naturligt. Enligt Nils Fyhr vid polisen i Täby finns det "flera omständigheter" som gjort att polisen misstänker brott.

Vilka omständigheter är det?

– Det kan jag inte gå in på. Men vi har inlett en förundersökning om mordbrand. Det finns inga naturliga förklaringar till att branden började, säger han.

Tjusigt läge vid stranden

Villan ligger naturskönt vid Kevingestrand, bara ett stenkast från Danderyds sjukhus i Stockholm. Taxerat värde för 2011 är drygt åtta miljoner kronor.

Hösten 2011 låg villan ute till försäljning hos en mäklarbyrå för 13 miljoner kronor. Enligt mäklaren är huset nu sålt, men i väntan på att affären är i hamn står Eva Fischer kvar som formell ägare.

Men nu har brand- och rökskadorna gjort villan obeboelig.

– Det var övertänt i källaren och på vinden. För att komma åt branden tvingades vi förstöra taket, säger Ulf Tholén vid Storstockholms brandförsvar.

Larmet väckte grannarna

Makarna Baldring bor ett par hundra meter från Harry Scheins villa. I natt väcktes de av ett tjutande brandlarm, säger Björn Baldring.

– Såna här saker är fruktansvärda. Vi ringde brandkåren, men någon annan hade hunnit före.

Aftonbladet har inte lyckats nå Eva Fischer.