Inget åtal efter dödsskjutning av tolvåring

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: AP
Här undersöker polisens tekniker brottsplatsen i slutet av november 2014.

12-årige Tamir Rice sköts ihjäl av polisen när han lekte med en luftpistol.

Nu har en jury i Ohio beslutat att inte väcka åtal mot polismännen som ingrep och nya protester mot polisens dödliga våld mot svarta blossar upp i USA.

– Vi sörjer Tamir och för alla svarta människor som har dödats av polisen utan att rättvisa skipas, säger familjen i ett uttalande.

I oktober 2014 slog en privatperson larm om att en ung pojke viftade med ett pistolliknande föremål i en park i Cleveland, Ohio.

Mannen som ringde in uppgav att det sannolikt inte rörde sig om ett riktigt vapen men att han hade blivit rejält uppskrämd.

Två polismän ryckte ut till parken och körde upp precis bredvid 12-årige Tamir Rice. När pojken sträckte handen mot byxlinningen avlossade en av poliserna sitt tjänstevapen.

Från tre meters håll sköts pojken till döds. Direkt efter skjutningen kunde poliserna konstatera att 12-åringen hade en luftpistol.

”Perfekt storm av mänskliga misstag”

Händelsen inträffade en kort tid efter dödsskjutningen i Ferguson när debatten om vita polisers dödliga våld mot svarta medborgare började ta fart i USA.

Åklagaren Tim McGinty, som har lett förundersökningen, uppgav under måndagen att man inte tänker ställa någon till svars för Tamir Rices död. En jury i Ohio har på åklagarens rekommendation valt att inte väcka åtal.

– Givet den perfekta stormen av mänskliga misstag och den dåliga kommunikationen av alla som var inblandade den dagen pekar inte bevisningen på att polisen brutit mot lagen, säger McGinty enligt CNN.

Familjen besviken

Efter åklagarens besked utbröt fredliga protester i bland annat Cleveland och New York.

Tamir Rices familj har via sina advokater släppt ett uttalande där de riktar skarp kritik mot åklagaren som de anklagar för att ha manipulerat juryn. Pojkens anhöriga beskriver att de är ledsna och besvikna men inte förvånade.

– Åklagare McGinty saboterade medvetet utredningen. Han tog aldrig ställning för min son utan agerade i stället som polisernas försvarsadvokat, säger familjen.

Uttalandet fortsätter:

– Vi sörjer för Tamir och för alla svarta människor som har dödats av polisen utan att rättvisa skipas, säger familjen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN