40 döda i raketanfall

Uppdaterad 2015-11-07 | Publicerad 2015-10-30

Inför dagens Syriensamtal i Wien kommer signaler från Iran – som stöder den syriska regimen – om att man kan tänka sig en kompromiss om president al-Assads framtid.

Samtidigt fortsätter det blodiga inbördeskriget rasa, med nya dödsoffer som följd.

Minst 40 personer dödades och ett hundratal skadades i ett raketanfall från syriska regeringsstyrkor mot en marknadsplats i en förort till huvudstaden Damaskus, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), enligt AFP.

Uppgifterna om attacken kommer samtidigt som flera västmakter, Ryssland och de regionala storspelarna i Mellanöstern förbereder sig för dagens möte om Syrienkrisen, där Iran för första gången kommer att delta.

Mjuknande linje

Landet, som är en ärkefiende till Saudiarabien och USA men allierad med Ryssland, har hittills varit kompromisslöst i sitt stöd till den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Men en högt uppsatt Mellanösternkälla, med kännedom om Irans förhandlingsposition, uppger för Reuters att Iran kan tänka sig en sexmånaders övergångsperiod för Syrien, där Assads öde slutligt avgörs i ett val. Och den iranska vice utrikesministern Amir Abdollahian har inför mötet sagt att Iran inte kräver att Assad ska sitta kvar "för evigt".

Efter gårdagens förberedande möte mellan USA, Ryssland, Saudiarabien och Turkiet ansluter i dag, förutom Iran, en rad andra länder. Däremot deltar inga representanter för oppositionen eller regimen i Syrien.

Vill se samtal med regimen

Ryssland och Saudiarabien har inför mötet utbytt listor på vilka syriska oppositionsgrupper de vill inkludera i framtida fredssamtal. Rysslands vill ha med Fria syriska armen och kurderna, säger den ryske biträdande utrikesministern Mikhail Bogdanov, enligt Reuters, och uppges vilja se en samlad oppositionslinje för att möjliggöra samtal med den syriska regimen.

Kriget i Syrien har pågått i över fyra år. Mer än en kvarts miljon människor har mist livet och uppåt tio miljoner tvingats lämna sina hem.

Därtill kommer uppgifter om ett stort antal civila döda i de ryska flygattackerna den senaste månaden.

– Den utmaning som vi står inför i Syrien i dag är inget mindre än att staka ut en kurs ut ur helvetet, sade USA:s utrikesminister John Kerry inför mötet Wien.

TT

Följ ämnen i artikeln