Jama, 16, får inte återse mamma

Publicerad 2015-12-23

Jama var 14 år när han lyckades fly från terroristorganisationen al-Shabaab i Somalia.

Nu kämpar han för att få återförenas med sin mamma, Amina.

Men Migrationsverket säger nej – trots att en dna-analys visar att det är hans mamma.

– Det är inte klokt. Det är mamman. De har topsat henne. Det är maktmissbruk av Migrationsverket, säger Agneta Deros, god man åt Jama.

Han håller händerna för ansiktet när fotografen lyfter kameran.

16-årige Jama var först tveksam till en intervju. Rädslan för terroristorganisationen al-Shabaab är stor. Men längtan efter mamma Amina är större. Så han beslutade sig för att berätta.

– Min kusin gick med i al-Shabaab. Han dödade två av mina bröder och en syster. Min mamma var rädd att han skulle mörda mig också. Eller tvinga mig att gå med. Därför hjälpte hon mig att fly, säger Jama.

Sålde huset

Familjen sålde sitt hus så att Jama skulle ha råd att fly till Sverige. Färden genom Europa gick till fots och med buss. Hösten 2013 kom Jama fram. Han sökte asyl och fick permanent uppehållstillstånd med alternativ skyddsstatus. Strax därefter ansökte Jamas mamma och två syskon om uppehållstillstånd med anknytning till honom.

Efter ett år fick de beskedet – avslag. Detta trots att myndigheten gjort en topsning av saliv som visade att Amina var mamma och att barnen var Jamas syskon. Dna-provet var en matchning med 99,999 procent.

– Ett sådant prov är säkert. Av statistiska skäl får vi inte skriva ut 100 procent. Så det gör vi inte, säger Kerstin Montelius, doktor i genetik på Rättsmedicinalverket.

Migrationsverket skriver i sitt beslut att Amina är mamma till Jama. Men eftersom mamman och syskonen inte har några id-handlingar kräver man att de ska lämna uppgifter om sin familjehistoria. Där har det blivit problem.

Vid intervjuer med Migrationsverket har mamman uppgivit att pappan försvann under 2013. Medan Jama och hans bror har sagt att han försvann vid en annan tidpunkt. Migrationsverket är inte heller nöjt med att det framkommit två olika datum för Jamas brors födelsedag, den 20 november och den 21 november.

– Det är första gången jag har varit med om att det blir avslag på de här grunderna. Jag har haft sex liknande fall tidigare, säger Agneta Deros, god man till Jama.

Kräver fullmakt

Med en fullmakt från Jama ställer Aftonbladets reporter ett antal frågor till Migrationsverket om ärendet. Migrationsverket kräver att tidningen kan uppvisa en fullmakt från hans mamma, Amina. En sådan är svår att ordna eftersom hon befinner sig på flykt i Uganda.

Efter flera telefonsamtal med myndigheten mejlar Guna Graufelds, pressenheten, ett svar:

”Som en allmän kommentar så har Migrationsverket inte ifrågasatt släktskapet mellan Jama och hans mor. Men även i de ärenden där det är fastställt att det finns ett släktskap så måste Migrationsverket pröva ärendet om uppehållstillstånd utifrån det regelverk som vi har skyldighet att följa, det vill säga, utlänningslagen. I ett ärende om uppehållstillstånd så måste Migrationsverket se till en rad omständigheter såsom identitet, fastställt släktskap och att personen i Sverige lämnar samstämmiga uppgifter med släktingen i utlandet.”

– Jag kan tänka mig att de har hängt upp sig på att de har lämnat olika uppgifter om ålder och födelsedagar. Det borde de inte göra, säger Agneta Deros.

Fått hjälp att överklaga

Agneta Deros har lång erfarenhet av att vara god man åt barn och ungdomar från Somalia. Hon menar att kulturen i Somalia är annorlunda när det gäller saker som datum och födelsedagar.

– En somalier har ofta lättare att säga om han är född före eller efter Ramadan. Eller kanske om det var på sommaren eller vintern.

En jurist på Röda Korset har hjälpt familjen att överklaga. Så nu ska ärendet behandlas av Migrationsdomstolen.

Jama har skaffat sig vänner i Sverige och försöker koncentrera sig på sina studier. Han tänker ofta på sin mamma.

– Om jag är med en kompis och hans mamma ropar så hugger det i mig. Det är hemskt att vara utan mamma. Inget kan ersätta henne, säger Jama.

Agneta Deros har varit god man åt Jama sedan 2013. Hon berättar att han är ambitiös och lärde sig svenska snabbt. Nu studerar han VVS-teknik. Jama vill lära sig allt om vatten. I Somalia är det brist på rent vatten.

– När det blir lugnare vill jag åka tillbaka och utveckla mitt hemland. Om mitt hemland blir bra så kommer alla som har flytt vilja flytta tillbaka.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige