Frågetecken kring regnbågsbilder på Facebook

Publicerad 2015-06-30

Hur lagras informationen – och varför?

Efter beskedet att samkönade äktenskap tillåts i hela USA har människor världen över skapat regnbågsfärgade profilbilder på Facebook. Nu lyfts dock frågetecken kring vad företaget gör med informationen om användarna.

Glädjen gick inte att ta miste på världen över när det till slut blev klart att samkönade äktenskap tillåts i hela USA. Efter högsta domstolens besked gav Facebook sina användare en möjlighet att skapa regnbågsversioner av sina profilbilder.

Enligt Facebook själva skapades funktionen av två praktikanter under ett så kallat "hackathon" förra veckan. Hittills har 26 miljoner människor världen över bytt profilbild.

Förnekar inte

Frågan är bara vad Facebook gör med den nya informationen om vilka som öppet stöttar samkönade äktenskap. Enligt The Atlantic har liknande bildtrender analyserats noggrant av det sociala nätverket, bland annat när många bytte profilbild till en röd kvadrat med två streck för att visa stöd för samkönade äktenskap 2013. I mars i år publicerades en rapport av Facebooks egna analytiker, som studerat dessa användares uppgifter.

Facebook har hittills inte förnekat att de håller koll på informationen om de användare som nu valt att byta profilbild.

"Inget experiment"

Talespersonen William Nevius slår tillbaka en del av misstankarna.

– Det är inget test eller experiment. Alla ser samma sak, säger han till The Atlantic.

Tekniksajten Gizmodo citerar en annan talesperson som hävdar att företaget inte kommer att använda informationen för att rikta annonser och att poängen med verktyget inte är att få fram information om användare.

Följ ämnen i artikeln