Flaskvattnet: ej godkänt

Uppdaterad 2024-03-03 | Publicerad 2007-08-30

Aftonbladets granskning avslöjar: Mineralvatten är inte så nyttigt som du tror

Varken Ramlösa eller Loka duger som kranvatten.

Fem av de tretton vatten vi testat skulle inte godkännas i ditt hem.

Det visar Aftonbladets granskning.

Ulla Thunholm dricker av vattnet i Sundsvall.

Mineralvattnet är kanske inte alls så nyttigt som du inbillar dig.

Vi köpte tretton av de vanligaste, naturella flaskvattnen som säljs i butik och granskade innehållsförteckningarna eller bad om att få teknisk specifikation i de fall innehållet inte angavs på flaskan.

Därefter kontrollerade vi innehållet i flaskvattnet mot Livsmedelsverkets gränsvärden för vårt vanliga dricksvatten som finns i kranarna.

Ramlösa är värst

Fem av de tretton vattnen skulle inte ha godkänts som dricksvatten eftersom halterna av salter, fluor, kalcium och magnesium var för höga.

Ramlösa visade sig vara ett riktigt värstingvatten med skyhöga halter – mer än dubbelt så mycket som gränsvärdet anger – natrium (salt) och nästan dubbelt så mycket fluor som är tillåtet.

Enligt Livsmedelsverket ska vi i Sverige generellt minska intaget av natrium och mycket fluor kan orsaka tandskador hos barn.

I mycket, mycket liten stil på Ramlösa-flaskan står också att barn under sju år inte bör dricka Ramlösa regelbundet.

Loka innehåller också natrium en bra bit över gränsvärdet.

De övriga tre vattnen skulle inte godkännas som dricksvatten på grund av för höga halter kalcium och magnesium.

Men det är inte farligt för hälsan att få i sig mycket kalcium eller magnesium, snarare tvärtom.

Det finns inga regler för hur mycket salter och mineraler ett flaskvatten får innehålla.

Bakterier kan frodas

Flaskvatten kan innehålla fler mikroorganismer, som bakterier, än kranvattnet eftersom det inte finns något gränsvärde. Reglerna säger bara att antalet mikroorganismer inte får öka mer än normalt. Ju längre ett vatten är tappat på flaska desto längre tid har eventuella bakterier på sig att växa i antal.

Hållbarhetstiden är imponerande lång. Evians vatten påstås vara fräscht i ytterligare 20 månader från i dag och Disney-vattnet som riktar sig till barn har sista förbrukningsdag om 14 månader.

”Fint grundvatten”

Samtidigt som flaskvatten alltså inte duger som kranvatten kan man på många håll i Sverige få äkta, naturligt mineralvatten direkt ur kranen.

För att få kallas naturligt mineralvatten måste det godkännas på en rad punkter av Livsmedelsverket.

I Sundsvall ansökte man för åtta år sedan om att få klassa sitt grundvatten som naturligt mineralvatten och blev godkända.

– Vi har ett otroligt fint grundvatten och ville sätta fokus på det, säger Mats Bergman på Mittsverige vatten i Sundsvall.

Enligt Christina Forslund på Livsmedelsverket skulle väldigt många av landets kommuner kunna få sitt vatten klassat som naturligt mineralvatten.

Följ ämnen i artikeln