Så var duellen mellan Trump och Clinton

Publicerad 2016-09-27

HEMPSTEAD, NEW YORK. I natt möttes de för första gången i en 90 minuter lång debatt.

Donald Trump och Hillary Clinton diskuterade jobb, rasmotsättningar och utrikespolitik inför 100 miljoner tittare.

– Många väljare börjar följa valet noga nu. De får nog mycket att tänka på efter den här debatten, säger Clintons kampanjchef Robby Mook.

Mook skred självsäkert ut på golvet till den samlade internationella presskåren på Hofstra University direkt efter debatten och menade att hans kandidat, Hillary Clinton, hade vunnit debatten överlägset.

– Hon visade att hon har styrkan att vara president, och att hon kommer att kämpa för medelklassen. Trump visade att han tagit sig vatten över huvudet, sa han till Aftonbladet.

Båda sidor: Vi vann

Självklart lät det annorlunda från Jeff Sessions, senatorn från Alabama, som ställde sig i andra hörnet av det gigantiska presscentret för att prata om den kandidat han stödjer, Donald Trump. Sessions tyckte att Trump gjorde en bra första debatt:

– Han visade ett starkt engagemang. När han pratade om pengarna som försvunnit med företag som flyttat utomlands, det har politiker pratat om att förändra i åratal, men de gör ingenting! Han bevisade att han känner till vilka problem USA har, och att han kommer att ställa saker och ting till rätta om han får möjligheten.

Debatten inleddes med frågan om hur de två kandidaterna vill skapa fler jobb. Clinton tog upp att hon vill höja minimilönen, införa betald föräldraledighet och gratis utbildning.

Trump talade sig varm om att sänka skatterna.

– Jag kommer att skapa jobb på en nivå som vi inte sett sedan Ronald Reagan. Det kommer att bli vackert, sa han.

Clinton först att förolämpa

Den som var först med att inleda förolämpandet var till mångas förvåning Hillary Clinton. Vid tidigare primärvalsdebatter har det främst varit Donald Trump som stått för personattackerna på sina motkandidater.

Det var när Clinton påpekade att Trump startat sin affärsverksamhet med pengar från sin far som den verbala boxningsmatchen satte igång.

– Så går det inte till för alla, sa hon.

100 miljoner såg debatten

Trump påminde om att Clinton sagt olika saker om frihandelsavtalet TPP som USA förhandlar om med Europa. Clinton var till en början positiv till ett sådant avtal, men har under valrörelsen svängt och blivit allt mer negativ till avtalet som det ser ut nu.

Clinton svarade med att vifta bort sin motkandidat: "Donald, jag vet att du bor i din egen verklighet".

Medan Donald Trump tycktes vara förkyld, eller åtminstone snörvlade hörbart flera gånger, log Hillary Clinton självsäkert åt sådant hon uppfattade som tokerier.

Hettade till om deklarationen

Men det fanns tillfällen då hon fick en allvarligare blick. 

Ett sådant var när Trump svarade följande om varför han inte redovisat sina skattedeklarationer:

– När hon offentliggör sina 33 000 e-postmeddelanden som hon raderat så ska jag visa mina deklarationer, sa Trump och hänvisade till den privata e-postserver som Clinton kritiserats av FBI för att ha använt som utrikesminister.

Precis som alltid när frågan kommer upp fick Clinton lägga sig platt:

– Jag gjorde ett misstag som använde en privat e-postserver. Jag skulle inte göra om det. Det var ett misstag och jag tar ansvar för det, sa hon.

Två debatter kvar

Många undrade om det kontroversiella ämnet om att Trump drivit den så kallade birther-rörelsen, som ifrågasätter om Obama är född i USA eller inte, skulle komma upp. Och det gjorde det. Trump sade sig vara stolt över att ha lyft frågan, eftersom han genom det ska ha fått Obama att offentliggöra sin födelseattest.

Nu väntar ytterligare två debatter för presidentkandidaterna, och en för deras vicepresidentkandidater.

Att så många som 100 miljoner tittare beräknas ha sett tv-sändningen säger något om hur viktiga debatterna är för den som försöker bilda sig en uppfattning om vem de ska rösta på. Som jämförelse brukar finalen i den amerikanska fotbollsligan, Super Bowl, dra ungefär lika många tittare.