5 lögner i nattens presidentvalsdebatt

Uppdaterad 2016-09-28 | Publicerad 2016-09-27

Liar, liar, pants on fire.

Det blev en hård natt för USA:s faktagranskare.

1. Trump om Irakkriget

Trump har av många bedömare anklagats för att göra lögnen till en politisk taktik. Ett exempel som brukar återkomma är att han vid flera tillfällen under presidentkampanjen hävdat att han var emot – det nu djupt impopulära – Irakkriget 2003. I natt när Clinton påpekade att Trump stödde kriget, sa affärsmannen flera gånger: "fel".

Dom: Falskt. I en intervju med Howard Stern 2002 sa Trump att han stödde en invasion.

2. Trump om kvinnor

När Clinton påpekade att Trump kallat kvinnans graviditet för "en olägenhet för arbetsgivare" svarade Trump: "Det har jag aldrig sagt".

Dom: Falskt. I den här intervjun, från 2004, sa han precis det: Graviditet är en underbar sak... men helt klart en olägenhet för en arbetsgivare".

3. Trump om Obama

Är Obama verkligen född i USA? Den så kallade "birther"-rörelsen hävdar att han inte är det. Donald Trump anslöt sig snabbt till rörelsen, men har under senare tid backat – och sagt att "Obama är född i USA". Istället har han vid flera tillfällen – så även i natt – hävdat att Clinton var med och startade "birther"-rörelsen.

Dom: Falskt. Det har hon inte.

4. Clinton om Trumps skatter

Trumps skattedeklarationer, som han vägrat offentliggöra, har varit en het potatis under kampanjen. I natt hävdade Clinton att Trump "inte betalat någon statsskatt" alls.

Dom: Falskt. De uppgifter som finns tillgängliga, som täcker åren 1975-79, visar att Trump betalat statsskatt under tre av de åren.

5. Trump om global uppvärming

Hillary Clinton anklagade Trump för att ha kallat global uppvärmning för "en bluff som kineserna uppfunnit". Trump förnekade att han någonsin sagt så.

Dom: Falskt. Det har han, vid upprepade tillfällen. År 2012 twittrade Trump att global uppvärming var uppfunnen ”för och av kineserna" och han har även kallat fenomenet för "bullshit".

Sugen på mer? Här är Politifacts granskning av 33 påståenden.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater