Nya uppgifter om Putins förluster: ”På kritisk nivå”

Publicerad 2022-03-23

De ryska förlusterna tros ha nått en kritisk nivå, enligt Pentagon.

Döda och skadade ska nu vara så många att vissa förband kan vara nära att falla samman.

Förstärkningar in i Ukraina uppges också ha stoppats efter sabotage av järnvägsnätet.

Följ ämnen
Ukraina

Tiotusentals ryska soldater ska vara döda eller skadade och förda från slagfältet. Efter ett sammanbrott i försörjningskedjan ska trupperna inne i Ukraina endast ha förnödenheter för ytterligare tre dagar.

Allt enligt försvarskällor i USA och Ukraina.

– De har det svårt på många fronter, uppger Pentagon för New York Times.

Alla uppgifter om ryska förluster och motgångar på slagfältet måste tas med stor försiktighet.

Lider av köldskador

Ukraina gör allt för att elda på det egna folkets motstånd och höja moralen genom att ropa ut sina framgångar.

Men efter snart fyra veckors krig tyder det mesta på att Ryssland har kört fast. Den alltmer besinningslösa beskjutningen av städerna utifrån visar att de är desperata, anser många experter.

En förstörd rysk stridsvagn efter strider på en huvudväg nära Brovary, norr om Kiev.

Under tisdagen kom uppgifter om att Ryssland använt vakuumbomber, så kallade ”solskensbomber”, mot den belägrade helvetesstaden Mariupol.

Ukraina har hävdat att fler än 14 000 ryska soldater har dött hittills i kriget.

Pentagon går inte lika långt vad gäller dödsfall, men uppskattar att fler än tio procent av invasionsstyrkan på över 150 000 soldater nu är borta genom att de dött eller skadats, skriver New York Times.

Amerikanska försvarskällor uppger att Ryssland har problem med hela försörjningskedjan för att hålla styrkorna igång.

Man ska också ha tvingats evakuera ett antal soldater som råkat ut för köldskador i den bistra kylan.

Ett utbränt ryskt militärfordon utanför Charkiv måndagen den 16 mars.

Har nått kritisk nivå

Enligt Pentagon är ett tioprocentigt manfall något av en kritisk nivå inom ett förband när man riskerar att slås ut.

Då har man nått så pass stora förluster att man inte längre klarar av att utföra vissa uppdrag och arbetsområden, skriver New York Times.

Det innebär också en stor påfrestning för moral och sammanhållning i det aktuella förbandet.

– Sådana förluster påverkar moral och sammanhållning i förbandet, särskilt som dessa soldater inte vet varför de strider. Din generella situationsmedvetenhet minskar. Någon måste köra fordonet, någon måste skjuta, säger Evelyn Farkas, ansvarig för Ryssland och Ukraina inom Pentagon under Barack Obamas regering, till New York Times.

Logistikproblem uppges också innebära en stor påfrestning för de ryska styrkorna.

En förstörd rysk stridsvagn efter strider på en huvudväg nära Brovary, norr om Kiev.

Kan kriga i tre dygn

Den ukrainska militärledningen har uppgett att Ryssland endast har bränsle, mat och ammunition kvar för tre dagars strider om de inte kan fixa logistikkedjan och få in förnödenheter till sina trupper.

Källor i Storbritannien ser de ukrainska uppgifterna som ”sannolika”. De menar att det stämmer med de bevis man sett på att den ryska framryckningen stannat av och att man mer och mer riktat in sig på beskjutning av civila.

– Vi tror att Ryssland använt en stor del av det tillgängliga materialet, inklusive vissa typer av vapen och vi har sett vissa rapporter om att enheter saknat förnödenheter av det ena eller andra sättet, säger en källa till The Guardian.

– Det stämmer överens med att offensiven stannat av. Misslyckanden i logistikkedjan är en av anledningarna till att de inte är så effektiva som de hoppats på.

Under måndagen publicerade statskontrollerade ryska tidningen Komsomolskaya Pravda uppgifter som sades komma från försvarsdepartementet om att 9 861 ryska soldater dött under invasionen och 16 153 skadats.

Värsta sedan andra världskriget

Artikeln drogs senare tillbaka och tidningen hävdade att man råkat ut för en hackerattack.

För källor inom Nato låter uppgifterna över döda och skadade rimliga.

– Det är förluster som Ryssland inte har upplevt sedan andra världskriget egentligen. Och det fortsätter, det är en konflikt på en annan nivå, säger källan till The Guardian.

På bilder och filmer som sprids i sociala medier syns ryska soldater lasta något från ambulansbussar med täckta rutor till tågvagnar. Enligt vittnen är det döda och skadade soldater som i hemlighet förs bort.

Oleksandr Kamyshin, chef över det ukrainska järnvägsnätet, uppger att tågtrafiken mellan den belarusiska staden Gomel och Kiev helt stannat av.

Det innebär, om uppgifterna stämmer, att Ryssland inte har kunnat ta in fler soldater för att förstärka trupperna på marken i Ukraina från Belarus.

– Jag har vädjat till tågpersonal och banarbetare i Belarus att inte lyda illegala order och att inte transportera ryska trupper i riktning mot Ukraina, säger Kamyshin enligt Radio Free Europe.

– Just nu kan jag säga att det inte finns någon järnvägsförbindelse mellan Belarus och Ukraina. Jag kan inte gå in på detaljer, men jag är tacksam för Belarus banarbetare och vad de gör.

Tågsabotage

Han hyllade ”ärligt folk” i Belarus och sa sig också vara säker på att de belarusiska kollegorna även skulle hjälpa Ukraina med att stoppa ryska militära förnödenheter att komma in i landet.

I förra veckan uppmanade Zelenskyjs rådgivare Oleksiy Arestovych civila till ”järnvägskrig” mot Ryssland genom att förstöra spår och utrustning.

– Att förstöra fiendens försörjningskedja med järnvägen, som är den mest effektiva kedjan, kan radikalt ändra situationen i vår favör, sa Arestovych.

Pentagon uppger att problemen för de ryska trupperna har inneburit att man ser fler fall av krigsbrott genom attacker mot civila.

– Vi har sett bevis för att Ryssland under den senaste veckan medvetet har attackerat civil infrastruktur, inklusive sjukhus och skyddsrum, säger man enligt New York Times.

– Vi har också indikationer från marken att ryska styrkor uppträder på ett sätt som skulle kunna vara krigsbrott.

Dmitry Peskov, talesperson i Kreml, sa följande till journalister i Moskva om ryska förluster under tisdagen enligt ryska nyhetsbyrån Tass:

– Vi har ingen information om det och har inte rätt att offentliggöra sådana uppgifter så länge den militära operationen pågår.