Nu lyser solen dygnet runt

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2022-05-23

Midnattssolens ungefärliga ankomst.

När solen gick upp i lördags klockan 01.07 över Treriksröset gjorde den det för att stanna. Och nu går den inte ner förrän i mitten av juli. Under veckan når den allt längre söderut.

I Sveriges nordligaste tätort Karesuando, liksom vid Riksgränsen råder midnattssol från onsdag den 25 maj. Den fortsätter att nå allt längre söderut ända fram till sommarsolståndet, den 21 juni. Kiruna får till exempel midnattssol från den 28 maj och Haparanda den 16 juni.

Haparanda är också den sydligaste större orten i Sverige med midnattssol.

— Ju längre söderut desto färre dygn med midnattssol, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

Att det blir midnattssol kommer sig av att jorden under en viss tid har en lutning i förhållande till solen som gör att de nordligaste delarna ser solen dygnet runt, förutsatt att det är molnfritt.

Motsatsen till midnattssol kallas polarnatt, då solen inte går upp alls. I Treriksröset innebär det att solen går ner runt den 1 december och syns inte till igen förrän i mitten av januari.

Den som är ute vid midnattssolen behöver inte oroa sig för att bränna sig. UV-strålarna ger inte samma effekt som på dagen.

— Man brukar säga om uv-strålning att om din skugga är mer än hälften så lång som du så kommer du inte att bränna dig. Så solen står inte så högt under natten att den ger den brännande effekten. Men du kan behöva solglasögon, säger Linus Karlsson.