Trafikolyckor

Polisen varnar för glashala vägar: ”Kör inte bil”

Av: 

Josefine Karlsson

Jessica Johansson

NYHETER

Tre frontalkrockar, totalstopp på E4 och polisregioner varnar för halka.

I Bergslagen har bilar mejat ner stolpar och glidit rakt ner i diken.

– Kör inte bil ikväll om du inte måste, säger Diana Qudhaib, presstalesperson på polisen.

Fredagstrafiken har präglats av flera olyckor runt om i landet. Inom loppet av sex timmar inträffade tre frontalkrockar och en man i 20-årsåldern dog efter att ha kolliderat med en lastbil i Skara. På Gotland dog en kvinna i 30-årsåldern i samband med en lastbilskrock på en länsväg.

I Dalarna, Värmland och Örebro län har polispatruller ryckt ut på ett stort antal trafikolyckor.

Dödsolyckan utanför Skara.

– Det är så många nu att hålla reda på nu. Bilarna åker bara av vägarna och två har kört ner vägstolpar och flera har kört ner i diken. Det är extremt halt, säger Diana Qudhaib, presstalesperson polisen region Bergslagen

Polisen i Bergslagen varnar nu trafikanter. Den som inte behöver ge sig ut på vägen

– Det är extremt halt så om man inte måste ser jag inte varför man ska ut och köra. Om man måste ut så sakta ner ordentligt och håll gott om avstånd. Som tur var har det i vår region inte varit några allvarliga skador, men risken finns ju i det här vädret, säger hon.

Totalstopp på E4

Vid 18-tiden inträffade en trafikolycka på E4 utanför Nyköping i riktning mot Norrköping. Det var besvärligt väglag på platsen och vägen stängdes helt av till en början under räddningsarbetet.

– Det är ju en pulsåder genom landet och har varit väldigt mycket bilar ute och kört idag. Jag trodde inte att det skulle vara det, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Under kvällen befaras fortsatta problem på vägarna. Under dagen har särskilt västkusten samt Blekinge och Smålandskusten varit särskilt drabbade.

– Regnet som kom in under morgonen lade sig på frostfrusna vägar och hade på eftermiddagen börjat frysa på igen. Det har tagit ett tag innan saltet vi lagt ut på vägarna har hunnit verka på isen, säger Bengt Olsson.

Frontalkrock utanför Borås.

Trafikverket: ”Var beredd”

Trafikanterna uppmanas nu köra försiktigt och planera sin rutt.

– Om man åker långt måste man vara beredd på att det kommer vara isigt fläckvis. Man måste anpassa både hur man kör och avståndet till bilar.

I Enköping fördes fem personer till sjukhus i en allvarlig frontalkrock mellan två personbilar. Enligt polisen ska de inblandade vara mellan 15 och 75 år gamla. I Borås frontalkrockade två personbilar och tre personer fördes till sjukhus med okänt skadeläge. På fredagskvällen voltade en bil av E4 i Linköping och polisen i region Öst skriver på sin hemsida att det är mycket halt på E4.

Trafikverkets Bengt Olsson tror att lördagens trafikflöde blir lugnare för att sedan öka igen på söndagen.

– Jag tror det drar igång klockan 11 och vara intensivt till 19-tiden på kvällen, säger han.

ANNONS

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ däck tryggt och enkelt hos Dackonline!

Extern länk från Däckonline SE

Beställ här!

En olycka inträffade vid Stavsjö i närheten av Nyköping under eftermiddagen.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Trafikolyckor

LÄS VIDARE

SMHI:s varning: Plötslig ishalka

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafikolyckor

Trafik

E4, Europaväg 4