Zelenskyj: ”Vi ska inte ge upp – vi ska inte besegras”

Uppdaterad 2022-03-09 | Publicerad 2022-03-08

Från sin bunker i Kiev talade Volodymyr Zelenskyj i det brittiska underhuset.

Inför en sammanbiten publik jämförde han kriget mot Ryssland med britternas insats i andra världskriget.

– Vi ska inte ge upp, vi ska inte besegras. Vi ska strida till slutet, till havs och i luften, vi ska fortsätta strida för vårt land till varje pris, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Under tisdagseftermiddagen talade Ukrainas president till det brittiska underhuset. Volodymyr Zelenskyj deltog via länk för att uppdatera brittiska parlamentet om det krig hans land just nu utkämpar.

– Vi kommer använda alla medel vi kan – diplomatiska, humanitära och ekonomiska – tills Vladimir Putin misslyckats med sitt katastrofala åtagande och Ukraina återigen är fritt, säger han.

Handlar om Ukrainas ”vara eller inte vara”

Han inledde sitt anförande med att gå igenom krigets förödelse dag för dag: hur Ukrainas civilbefolkning beskjutits med missiler och granater – men ”fortsatt strida” när Ryssland krävt att de lägger ner sina vapen.

Winston Churchill sammanfattar den första månaden på andra världskriget i ett radiotal som sändes från London. Hans tal blev känt över hela världen.

– Det knäckte oss inte, säger han.

Han menar att under krigets 13 dagar har frågan om Ukrainas ”vara eller icke vara” ställts.

– Men nu kan jag ge er ett definitivt svar. Det är ja – att vara, säger han.

Hyllningen till Churchill

Det var en sammanbiten publik av parlamentsledamöter som tog emot beskedet att 50 barn dött i striderna. Avslutningsvis parafraserade den ukrainska ledaren den brittiske premiärministern Winston Churchills bevingade ord från tiden då han ledde landet genom andra världskriget.

– Jag skulle vilja påminna er om orden som Storbritannien redan hört, men som åter blivit viktiga, sa han och fortsatte:

– Vi ska inte ge upp, vi ska inte besegras. Vi ska strida till slutet, till havs och i luften, vi ska fortsätta strida för vårt land till varje pris.