Misstänkte 18-åringen gråter i rätten: ”Han vill framföra ett förlåt”

Publicerad 2022-07-20

På onsdagen inleddes rättegången efter dådet på Malmö Latinskola.

En 18-årig elev har erkänt att han dödat två kvinnliga lärare och när rättegången inleddes bad han anhöriga om förlåtelse.

– Han är medveten är om att målsägande förmodligen aldrig kan förlåta. Han vill ändå framföra ett innerligt ”förlåt mig”, säger Anders Elison, advokat.

Rättegången väntas pågå i fyra dagar och kommer att inledas med att kammaråklagaren Johanna Liljeblad lägger fram sin sakframställan.

Hon har tidigare beskrivit bevisläget mot 18-åringen som gott.

– Han har erkänt flera gånger under utredningen. Han vidhåller det erkännandet och har berättat om vad han gjort.

En av de stora frågetecknen är om 18-åringen kan dömas till fängelse eller ska ha rättspsykiatrisk vård. Den första mindre rättspsykiatriska bedömningen är att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Är så fallet råder det fängelseförbud.

Två lärare dödades

Det var den 21 mars i år som 18-åringen, beväpnad med en yxa och en kniv, gick upp för trappan till tredje våningen på Malmö Latinskola. Där attackerades en kvinnlig lärare i 50-årsåldern. Enligt åtalet riktade han hugg mot kvinnans mage, huvud och hals.

En annan lärare - också i 50-årsåldern - upptäckte vad som hände och flydde in i ett klassrum. Då bröt sig 18-åringen in i rummet och högg även henne upprepade gånger. Båda kvinnorna dog av sina skador.

Fanns flera triggerpunkter

18-åringens advokat Anders Elison har tidigare berättat att 18-åringen mått psykiskt dåligt en längre tid och att det fanns flera triggerpunkter som utlöste morden. Att 18-åringen nekats militärtjänstgöring, som han sett fram emot att göra, är en sak som påverkade hans mående. En dåligt genomförd övningskörning dagen innan dådet ska ha varit den utlösande faktorn.

”Jag har väldigt, väldigt svårt att ta nederlag” har 18-åringen själv sagt i polisförhör.

Idag börjar rättegången efter dådet på Malmö latinskola.

Varnar för jobbig rättegång

Enligt åtalet vill åklagare och advokat att delar av rättegången ska ske bakom stängda dörrar.

Under inledningen av förhandlingen bad åklagaren att hela rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar. Rättens ordförande, lagman Johan Kvart, ville då att åklagaren skulle utveckla varför hon ansåg det.

– Den tilltalade är under 21 år. Detta är ett ärende som har gett upphov till ett stort massmedialt tryck, sa åklagare Johanna Liljeblad.

Rätten beslutade att förhandlingarna ska hållas öppna. Lagmannen Johan Kvart inledde med att säga några ord om allvaret i det brott som ska behandlas.

– Detta är en oerhört påfrestande rättegång för de inblandade parterna. Det kommer ske några moment som naturligtvis kommer vara ytterst plågsamma. Om någon vill att vi ska bryta och ta paus så är det bara att säga till, sa Johan Kvart.

Även försvarsadvokat Anders Elison yttrade några ord om hur jobbig rättegången är för anhöriga. Han jämförde denna rättegång med ett annat brutalt mordfall för 15 år sedan. Då hade åklagaren Bo Albrektsson sagt att ”Det blir inte jävligare än så här”. Anders Elison menar att det blev det. Det här fallet är minst lika hemskt.

Åklagare Johanna Liljeblad sa i sin sakframställan att 18-åringen använt kniv och yxa för att döda de båda offren. Hon vill även att beslag av dator, kläder och mobiltelefon ska bestå tills rättegången är över.

– Han erkänner detta, och medger det särskilda yrkandet, säger Anders Elison, försvarsadvokat.

Ber om förlåtelse

Försvarsadvokat Anders Elison tar till orda och ber att få framföra något som man inte direkt brukar göra under en rättegång. Hans klient vill framföra en ursäkt och säga förlåt. Elison säger att det är en katastrof som drabbat de anhöriga samt att händelsen är ett resultat av 18-åringens förtvivlan och desperation.

Teckning från rättegången.

– Innan vi gick in här idag sa X att en del av honom fortfarande inte förstår hur han kunde begå dessa brott. Ordet förlåt är urvattnat, och han är medveten om att målsägande förmodligen aldrig kan förlåta honom. Han vill ändå framföra ett innerligt ”förlåt mig.”

Åklagare Johanna Liljeblad sa i sin sakframställan att 18-åringen använt kniv och yxa för att döda de båda offren.

– Hänsynslösheten och brutaliteten är ett betydande bevis, säger åklagaren. Johanna Liljeblad.

Gråter i rättssalen

Den tilltalade 18-åringen, klädd i svart, sitter med händerna knäppta framför sig. När gärningsbeskrivningen läggs fram gömmer han ansiktet i sina händer.

När 18-åringens eget larmsamtal till SOS, direkt efter dådet, spelas upp i rätten gör han likadant igen – gömmer ansiktet i sina händer.

På åhörarplats hörs snyftningar från flera som blir starkt berörda av att höra larmsamtalet. Någon minut efter hörs också snyftningar från 18-åringen.

I larmsamtalet hörs hur 18-åringen med tydlig röst förklarar att han mördat två personer på Malmö latin. Att han befinner sig på tredje våningen i A-huset på skola och har lagt ifrån sig vapnen. När operatören frågar varför han gjort det säger 18-åringen så här:

– Jag är ett utkast. Jag passar inte in i det här samhället. Jag är för impulsiv.

Maskerade sig

Efter en lunchpaus berättar åklagaren Johanna Liljeblad att 18-åringen förberedde sig i flera timmar på skolan innan han begick dubbelmordet.

En av förberedelserna var att gå in på skoltoaletten och byta om till maskeringen han planerade att ha vid attacken. Det gjorde han flera gånger under dagen. Då tog han även två selfie på sig själv. En av bilderna togs 14.08 – drygt tre timmar innan morden.

– Det gjorde han för att komma i rätt sinnesstämning, säger Johanna Liljeblad.

Dagarna innan skolattacken besökte 18-åringen ett stort antal webbsidor med information om skolattacker eller massmord. I utredningen konstaterar polisen också att 18-åringen regelbundet har besökt många sidor med våldsamt innehåll. 18-åringen har bland annat besökt Wikipedia i genomsnitt 66 gånger om dagen. Då söker han bland annat på ord som rör skolattacker eller attacker som utförs med bil.

- Det finns ett stort antal besök relaterat till skolattacker och massmord, säger Johanna Liljeblad, åklagare.

Dagarna innan dubbelmordet besöker han också en sida som handlar om straffrabatt för 18-åringar, berättar Johanna Liljeblad.