Fabian Cederholm får livstid för lärarmord

Publicerad 2022-09-08

Fabian Cederholm döms till livstids fängelse för att ha mördat två lärare på Malmö latinskola.

Det är första gången som en 18-åring döms till livstids fängelse i Sverige.

– Det finns uppgifter i målet att gärningsmannen hade en fascination för skolskjutningar, massakrer och våldsdåd, säger lagmannen Johan Kvart.

18-åriga eleven Fabian Cederholm döms till livstids fängelse för morden på två lärare på Malmö latinskola. Han ska även betala skadestånd på cirka en miljon kronor till anhöriga.

Tidigare i år gick han till attack med två knivar och en yxa mot två kvinnliga lärare.

”Söndagen den 20 mars 2022 bestämde sig Fabian Cederholm för att dagen därpå utföra en attack på sin skola och ta livet av en eller flera personer. Han utsåg inte några särskilt utpekade personer till offer. Hans plan var i stället att omständigheterna slumpmässigt fick bli avgörande för vilka som han skulle döda”, skriver tingsrätten i domen.

Fabian Cederholm, 18, döms till livstids fängelse.

Båda kvinnorna dog av sina skador.

”Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst”, kommenterar lagmannen Johan Kvart, som varit ordförande under rättegången, i ett pressmeddelande.

Så här lämnade Fabian Cederholm, 18, toaletten sekunderna före dådet.

Ingen allvarlig psykisk störning

Fabian Cederholm har erkänt brotten och tingsrätten bedömer att han begått gärningarna med uppsåt att döda.

”Hans erkännande får ett fullständigt och otvetydigt stöd av den övriga muntliga och skriftliga bevisning som åberopats i målet”, skriver tingsrätten vidare.

En av gärningarna har även fångats på film av skolans övervakningskameror.

Motiven till morden ska vara att gärningsmannen känt sig missanpassad. De två lärarna valdes ut av en slump, uppger lagmannen Johan Kvart under en pressträff.

– Det finns uppgifter i målet att gärningsmannen hade en fascination för skolskjutningar, massakrer och våldsdåd, säger han.

Första 18-åringen att dömas till livstid

Tingsrätten har även gjort bedömningen att Fabian Cederholm inte begick morden under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Det här är första gången som en 18-årig person döms till livstids fängelse i Sverige. Enligt en lagändring som trädde i kraft tidigare i år ska han inte särbehandlas på grund av sin ringa ålder, förklarar Johan Kvart.

– Det innebär att den så kallade ungdomsrabatten är slopad sedan 2 januari i år för allvarliga brott, säger Johan Kvart.

Fabian Cederholm har autism, men det påverkar inte livstidsdomen, fortsätter Johan Kvart.

– Det är inte förmildrande omständigheter som påverkar straffet.

Vill överklaga domen

Försvarare Anders Elison säger att Fabian Cederholm har meddelats domen.

– Han var naturligtvis förberedda på det här. Vi har pratat mycket om det. Samtidigt blir det definitivt när man får det på tryck, och han är ledsen och chockad över det naturligtvis, säger Anders Elison.

Vidare säger han att han ska träffa Fabian Cederholm senare i eftermiddag och att han planerar att överklaga domen.

– Jag ska besöka honom på häktet där vi i lugn och ro ska gå igenom det här. Ett av argumenten från min sida är att domen i princip måste överklagas, eftersom det är en unik dom och tingsrätten är första instansen, fortsätter han.