Stormen Pia kyler ner Sverige: ”Kan bli en vit jul”

Publicerad 2023-12-22

Stormen Pia håller kvar greppet om Sverige – och sänker temperaturen i landet.

För julresenärerna väntar starka vindar, is och snöoväder.

– Det kan nog bli en vit jul på sina håll, säger Magnus Joelsson, meteorolog på SMHI.

Stormen Pia drog in över Sverige under torsdagseftermiddagen – med ett riktigt oväder av snö, regn och kraftiga vindar.

All tågtrafik på Öresundsbon stängdes av, liksom tre tågsträckor i Skåne. De kommer inte att börja rulla förrän klockan 15 i eftermiddag – om ingen ny information ges.

SMHI utfärdade en orange varning för höga vattennivåer på västkuststräckan mellan Skåne och Halland, och flera andra gula varningar över Götaland.

Det hala väglaget ledde också till flera olyckor på svenska vägar. Bland annat kraschade en buss med tre passagerare in i en bergvägg i Bohuslän.

Fortsätter på fredagen

Och busvädret fortsätter i södra Sverige under fredagen, enligt Magnus Joelsson, meteorolog och klimatolog på SMHI. Och så blir det kallt.

– Lågtrycket drar in mot ost och under dagen kommer det bromsa in ganska mycket och nästan vrida in på nordlig bana. Bakom lågtrycket blir det en nordlig vind, och då blir det kallare, säger han.

Fredagen och lördagen blir därmed kallare.

– Vi har lite gula varningar ute för fredagen också, men det finns en liten orange varning för snö, i södra Gästrikland, säger Magnus Joelsson.

– Även på Gotland tror vi att det kommer lite snö, så det kan nog faktiskt bli en vit jul på sina håll.

Busvädret väntas fortsätta under fredagen.

Varningarna kvar

Snön och blåsten gör dock att SMHI kommer ha flera varningar kvar uppe under fredagen, då många ska resa genom landet inför julen. Då bör man vara uppmärksam på halkriskerna.

– Det har legat mycket mellan plus och minus och då kan det bli så att det fryser på, blir lite slaskigt och sedan fryser igen, säger Magnus Joelsson.

– Och det kommer vara blåsigt, i alla fall allra längst i söder.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, uppmanar alla som ska resa långt med bil under fredagen att ta det försiktigt.

– Var observanta, för ni kommer att köra på flera väldigt olika sorters väglag, så det är väldigt olika förutsättningar under resan, säger han.

– Se till att skaffa marginaler, det vill säga avstånd till de som är framför, och håll koll till sidan av vägen för det finns gott om vilt ute i naturen som tycker att vägarna är bra att gå på.

Trafikverket uppmanar till försiktighet på resan till julfirandet.

”Kan bli halt”

Bengt Olsson uppmanar fredagens bilister att följa SMHI:s rapporter.

– Blåsten är en del – det kan komma grenar farandes och så – men sedan är det kombinationen snö, snöblask och vind som kan sätta vägstandarden ur spel lite grann, så att det kan bli halt, säger han.

– Låt resan vara en del av julfirandet, ha inte så jäkla bråttom. Man kommer fram. Sekundvinsterna med att öka 10km/h hit och dit är nästintill försumbara. Gör en plan för hur du tänker resa, välj de större vägarna som är mötesfria och som har mittseparering. Och följ flödet. Om det är köer, försök inte att göra en massa omkörningar utan följ trafikrytmen. För det är vid dessa omkörningar där det händer saker.

Snö till helgen

Landets norra delar var skonade från Pia på torsdagskvällen, med ett relativt lugnt väder, säger Magnus Joelsson.

– När sedan den front som kommer i samband med lågtrycket drar in över norra Sverige framåt lördag, då kommer det att komma lite mer omfattande snöfall i norr också, säger han.

På lördag väntas stormen Pia lugna sig i söder.

– Då kommer det kanske att spricka upp lite också, så då blir det nog ganska fint, i alla fall i södra Sverige, och snöfall i norr, säger Magnus Joelsson.

Julgranen mitt på torget i Hyllie knäcktes av på torsdagskvällen.

Följ ämnen i artikeln