Jomshof om koranbränningarna: Vi ska svara med att fortsätta

Publicerad 2023-06-30

ALMEDALEN. Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof kräver att Sverige står upp mot Erdogans fördömande av koranbränningen.

SD-politikern jämför islam med nazism och vill inte begränsa eldandet.

– Det spelar ingen roll om vi har en islamistisk diktator, vars mål är att tysta oss. Vi ska vi svara med att erbjuda mer yttrandefrihet, att fortsätta med handlingen.

Reaktionerna mot koranbränningen i Sverige har varit kraftfulla. Igår försökte demonstranter ta sig in på svenska ambassaden i Bagdad. I ett uttalande fördömde Turkiets president Recep Tayyip Erdogan aktionen i Stockholm.

– Förr eller senare ska vi lära de arroganta västerlänningarna att det inte är yttrandefrihet att förolämpa muslimers heligheter, sa han.

Richard Jomshof (SD), ordförande i riksdagens justitieutskott, anser att Sverige måste stå upp för demokratin och inte vika oss för protesterna.

Onsdagens koranbränning i Stockholm.

Jämför islam med nazism

Under ett seminarium, arrangerat av tidningen Dagen, i Almedalen jämförde han flera gånger islam med nazism och sa att islam är den sämsta religionen i världen.

– Det är primärt den politiska tolkningen av islam, den vi ser i muslimska länder runt om i den muslimska världen. Det är en total brist på demokrati, det råder politisk förföljelse, kvinnor är mindre värda. Det finns en totalitär sida i islam som är farlig. Det måste vi reagera på, säger han till Aftonbladet.

Fortsätta med handlingen

I det här känsliga läget, hur tror du att din islamkritik tas emot av Erdogan?

– Det är klart att det är komplext. Jag tycker själv att vi ska ansluta oss till Nato, samtidigt kan vi inte göra undantag tillfälligt för vår demokrati bara för att det just nu finns en sakpolitisk fråga som är viktig för vårt land. När gör vi i så fall undantag nästa gång? Det är viktigt att vi förklarar vad det innebär att leva i en demokrati, det är en bättre väg. 

Jomshof har tidigare sagt att Sverige bör svara med att elda fler koraner. Han har inte ändrat uppfattning, även om han själv inte tycker att man ska bränna böcker.

Richard Jomshof (SD), ordförande i riksdagens justitieutskott.

– Det spelar ingen roll om vi har en islamistisk diktator, vars mål är att tysta oss, då ska vi svara med att erbjuda mer yttrandefrihet, att fortsätta med handlingen, för att vi kan inte anpassa oss efter den sortens människor, vars mål är att inskränka demokratin. 

Delar inte Kristerssons kritik

Är det rentav bra att det bränns koraner i Sverige?

– Det vet jag inte. Jag skulle inte själv göra det, jag tycker det är ganska tölpaktigt men det är en del av vår yttrandefrihet. Vi måste stå upp för den typen av handlingar.

Ulf Kristersson kallar senaste koranbränningen för en avsiktlig provokation som är olämplig. Vad anser du?

– Jag vill vända på det. Reaktionerna visar på grundproblemet. Det finns delar av världen som inte förstår vad det innebär att leva i en fullgod demokrati med yttrandefrihet. Den frågan är viktigare.

Står upp för åsiktsfrihet

Koranbrännaren i Stockholm skriver på Facebook att han sympatiserar med Sverigedemokraterna. Tror du att du kan ha inspirerat honom?

– Om jag står upp för åsiktsfriheten så är det det jag gör. Om någon hänvisar till mig eller någon annan, det är upp till dem. Jag tycker inte vi ska begränsa vår yttrandefrihet, det vore ett stort misstag. Vår grundlag står över allt annat

Du ser inga problem om du inspirerar folk till att elda koranen?

– Jag förstår inte frågan. Jag står upp för vår åsiktsfrihet, för det som vår grundlag säger.

Olof Svensson

Följ ämnen i artikeln