Busch (KD): ”Elstödet var på plats innan 1 november”

Publicerad 2022-12-29

I valrörelsen lovade M, KD, L och SD att hjälpa hushållen genom krisvintern.

Men några pengar har ännu inte betalats ut.

– Elprisstödet var på plats innan 1 november, säger energiminister Ebba Busch (KD).

Kritiken från oppositionen har varit besk om regeringsunderlagets vallöfte om att ett högkostnadsskydd mot höga elpriser skulle vara på plats den 1 november vid ett maktskifte.

Det blev ett maktskifte.

Men än lyser pengarna till hushållen med sin frånvaro.

Först i slutet av februari ska elstödet börja betalas ut.

Varför lovade ni något som ni inte kunde hålla?

– Elprisstödet var på plats innan 1 november. Det var inte ute hos hushållen och det har jag i alla fall aldrig givit några löften om att det skulle vara, säger energiminister Ebba Busch (KD) till Aftonbladet.

Ministern framhärdar att vallöftet är intakt.

– I god tid före deadline, i god tid före 1 november, nio dagar efter att vi tillträdde, så hade vi också ett elprisstöd till hushållen på plats. Vi ändrade modell, det står jag för, det här är en bättre modell som vi går fram med.

Ebba Busch säger att rådande situation är svår och komplex. Skulden lägger hon på föregående S-ledda regeringar.

– Nu bygger vi upp det svenska energisystemet igen. Men det sker inte i en handvändning och jag lider verkligen med alla som nu får betala priset för åtta år av oansvarig politik.

Ebba Busch frågas ut efter pressträffen.

Inget besked om elstöd till norr

På torsdagens presskonferens fick Ebba Busch också frågan om det kan bli aktuellt med ett elstöd också för norra Sverige.

– Vi utesluter inte någonting utan tittar löpande på hur hushåll och företag påverkas, vad som är effektiva åtgärder och vad mer vi kan göra.

Busch understryker att höga elpriserna i söder varit en realitet under längre tid.

– Men nu när vi ser att fler hushåll drabbas så utesluter vi inte att komma med ytterligare åtgärder. En del av hushållen i elområde tre och fyra [södra halvan av Sverige] som får stöd nu i februari hade det väldigt tungt redan förra vintern. Men vi tittar kontinuerligt på den frågan och kommer att återkomma, säger Busch.

Följ ämnen i artikeln