Rysk anti-Putingrupp planerade att frita Navalnyj

Publicerad 2024-02-22

En högerextrem anti-Putingrupp planerade att befria Navalnyj från fångenskapen.

Men innan de hann sätta den hemliga planen i verket dog oppositionsledaren i polarlägret.

Den ultranationalistiska motståndsgruppen Russian Volunteer Corps (RDK) meddelar på Telegram att de planerade att befria oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj från fängelset, skriver tyska Bild.

Medlemmar ur gruppen tillsammans med utvecklade en plan för att befria Navalnyj med våld.

Planen var att attackera konvojen som tog Navalnyj till strafflägret IK-3 ”Polar Wolf” i Sibirien där han avtjänade sitt fängelsestraff.

Men planen fungerade inte. Ryska underrättelsetjänsten och kriminalvårdens säkerhetsåtgärder visade sig vara effektiva och utformade för att förhindra att ett sådant scenario skulle kunna ske.

RDK skriver i ett inlägg att ”datum och tid för förflyttningen till fånglägret sköts upp flera gånger” och när Navalnyj till slut fördes till ”Polar Wolf” hade gruppen inte möjlighet att ta sig till området där operationen var planerad.

Gruppen uppges ha planerat att befria Navalnyj ur strafflägret.

Ryska myndigheter vägrar lämna över kroppen

RDK fortsatte sin planering i hopp om att i stället få ut Navalnyj från fånglägret genom att anpassa planen till de nya förhållandena. Men de hann inte i tid.

Aleksej Navalnyj dog den 16 februari i det sibiriska strafflägret och blev 47 år.

Ryska myndigheter vägrar hittills lämna över Navalnyjs kropp och säger att en kemisk analys på två veckor behövs. Enligt Navalnyjs anhängare är det ett försök till mörkläggning.

”Tyvärr kunde vi inte rädda Aleksej”, skriver anti-Putingruppen på Telegram. ”Men hundratals politiska fångar är kvar i fångenskap. Vi tror och arbetar för att på ett eller annat sätt frigöra dem från regimens klor.”

Medlemmar ur den högerextrema gruppen har anslutit sig till den ukrainska armén för att slåss mot Ryssland. Det är inte känt om det finns några kopplingar mellan RDK och Navalnyjs organisation.

Porträtt av Alexej Navalnyj täckt av blommor utanför ryska ambassaden i Berlin.