Statsåklagare stämmer Trump – anklagas för korruption

Publicerad 2017-06-12

Statsåklagarna för Washington, D.C. och Maryland planerar att stämma president Trump för att ha brutit konstitutionella korruptionslagar.

Det rapporterar Washington Post.

Trump anklagas för att ha tagit emot miljonbelopp i betalningar och förmåner från utländska regeringar efter att han flyttat in i Vita huset.

Anklagelserna fokuserar på att Trump valde att behålla äganderätten till sitt företag när han blev president och ska därmed enligt stämningsansökan påstås ha brutit mot konstitutionella korruptionslagar.

Den demokratiska statsåklagare i Maryland, Brian Frosh och hans kollega i Washington D.C., Karl Racine, meddelade på söndagskvällen att de kommer att lämna in en stämningsansökan mot president Donald Trump på måndagen.

Anklagelserna gäller att Trump valde att behålla äganderätten till sitt företag när han blev president och ska därmed enligt stämningsansökan påstås ha brutit mot konstitutionella korruptionslagar genom att acceptera betalningar och förmåner för miljonbelopp från utländska regeringar efter han blev president.

Förbjudet att ta emot gåvor och förmåner

Bland annat nämns nyöppnandet av Trump International Hotel i närheten av Vita huset, där flertalet internationella gäster tagits emot, då det skapat en snedvriden konkurrens i området, till förmån för Trump, samt har gjort att utländska besökare valt bort statligt ägda möteslokaler för sina konferenser.

”Detta handlar i själva verket om att invånarna i Maryland och DC, samt alla amerikaner har rätt till en ärlig regering, säger Frosh och hänvisar till en del av konstitutionen som kallas ersättningsklausulen, och som förbjuder amerikanska tjänstemän från att ta emot gåvor eller andra fördelar från utländska regeringar

”Den ska fungera som en slags airbag för intressekonflikter. Presidenten ska sätta landet och inte sitt egenintresse först”, säger han till Washington Post.

Trump brutit mot flera löften

I januari meddelade Trump att han lämnat över sina affärsmässiga tillgångar till sina söner för att eliminera potentiella intressekonflikter. Men Racine och Frosh menar att Trump brutit mot flera av sina löften om att separera de offentliga åtaganden från sina privata affärsintressen.

Bland annat ska sonen, Eric Trump, ha sagt att hans pappa fortfarande får regelbundna uppdateringar om företagens ekonomiska utveckling.

Stämningen skulle bli den första som relaterades till Trumps affärsintressen och förs av myndigheter. Enligt Racine och Frosh syftar den till att få till ett förbud som tvingar Trump att sluta bryta mot konstitutionen, uppger Washington Post.

”Kongressen har inte tagit detta på allvar”

Racine säger att han kände sig tvungen att agera då den republikan-kontrollerade kongressen inte tagit presidentens ”uppenbara intressekonflikter på allvar.”

”Vi gör detta för att kongressen verkar ovillig att agera kontrollorgan och för att presidenten inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att skilja sig från sina affärsintressen”, säger Racine till Washington Post.

Aktivistgruppen ”Medborgare för ansvar och etik i Washington” har tidigare stämt Trump för ”otaliga intressekonflikter” i strid med ersättningsklausulen.

Även en grupp demokratiska kongressmedlemmar ska enligt Washington Post också stå redo att lämna in stämningsansökningar mot presidenten.

Kommer kräva ut Trumps skattedeklaration

Stämningen kan enligt åklagarna öppna upp för nya ingångar i de redan pågående utredningar som just nu befinner sig runt presidentens stab.

Om en domare går vidare med korruptionsanklagelserna blir ett av de första stegen enligt Racine och Frosh att kräva ut Trumps skattedeklarationer för att bedöma omfattningen av hans utländska affärsrelationer.

Något som med stor sannolikhet skulle ta lång tid enligt åklagarna då Trumps advokater troligtvis kommer fortsätta strida för att uppgifterna ska förbli privata.