Cheddarkränkt stjärnkock lyfts som odödlig

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Marc Veyrat med en Michelinguide i högsta hugg. Arkivbild från 2018.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Marc Veyrat med en Michelinguide i högsta hugg. Arkivbild från 2018.

En fransk kändiskock som stämmer den ansedda Michelinguiden – då det i denna antytts att han använt cheddarost i en sufflé – får upprättelse.

Den konkurrerande guiden Gault et Millau utser Marc Veyrat till en av det franska kökets odödliga legendarer.

Veyrat hade fram till nyligen maximala tre stjärnor i Michelinguiden, men blev fråntagen en stjärna av en inspektör som enligt kocken fick för sig att han hade haft cheddar i en sufflé i stället för någon fransk kvalitetsost.

Veyrat – som är känd för att alltid bära en bred svart hatt och mörka solglasögon – fick dock revansch av Michelins konkurrent Gault et Millau på måndagskvällen. Han har erhållit en permanent plats i guidens särskilda akademi där den placerar de tio främsta namnen inom "la haute cuisine" – de odödliga inom det franska köket – såsom Guy Savoy, Alain Passard och Alain Ducasse.

Stjärnkocken anser sig ha blivit vanärad av Michelinguiden och kräver i en stämningsansökan att dess inspektör lämnar över alla sina anteckningar från sitt besök på hans alprestaurang La maison des bois.

– Jag hade saffran i den (sufflén) och gentlemannen som kom trodde att det var cheddar eftersom den var gul. Det är helt galet, säger Marc Veyrat, som hävdar att en ny generation Michelin-redaktörer försöker göra sig ett namn genom att sänka Frankrikes största kockar.

Publicerad:

LÄS VIDARE