Parlamentet röstar nej till Mays brexitavtal – för tredje gången

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Tredje gången blev inte alls gillt.

I stället fick Theresa May en ny kalldusch när parlamentet återigen ratade hennes brexitavtal.

Nu ökar sannolikheten att Storbritannien kraschar ut ur EU den 12 april.

Förslaget föll – för tredje gången.

Med siffrorna 344–286 sa det brittiska underhuset på fredagseftermiddagen nej till premiärminister Theresa Mays avtal om brexit.

– Konsekvenserna av beslutet är allvarliga. Jag är rädd för att vi börjar nå gränsen för hur långt den här processen kan gå i underhuset, sa May efter omröstningen.

1 av 2 | Foto: TT
Demonstrant utanför parlamentet.

Kan lämna den 12 april

Det nya datumet för det brittiska EU-utträdet är den 12 april. Enligt analytiker innebär resultatet av omröstningen en ökad sannolikhet för att Storbritannien då lämnar EU utan avtal.

Omedelbart efter beskedet så meddelade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att han sammankallar ett akut EU-toppmöte den 10 april.

Frankrikes president Emmanuel Macron höll tal samtidigt som underhuset röstade. Han menar att EU nu måste skynda på förberedelserna inför en hård brexit.

Nedrländernas premiärminister Mark Rutte är inne på samma linje.

– En av vägarna fram till en kontrollerad brexit verkar ha stängts. Nu återstår bara en väg, och det är att britterna tydliggör vad de vill innan den 12 april, säger han.

– Risken för en brexit utan avtal är högst verklig.

Kravet: Ändra avtalet – eller utlys nyval

På måndag kommer det brittiska parlamentet att debattera de möjliga vägarna framåt. Theresa May uppger att hennes mål fortsatt är en ordnad och avtalsreglerad skilsmässa från EU.

Labourledaren Jeremy Corbyn var dock inte nådig i sitt anförande efter omröstningen. Han ställde May inför ett ultimatum: Ändra uppgörelsen – eller avgå och utlys nyval.

– Det här avtalet måste ändras. Om premiärministern inte kan acceptera det måste hon avgå och låta landet bestämma sig om framtiden genom ett nyval, hon kan inte styra landet, sa Corbyn.

Publicerad:

LÄS VIDARE