IS-ledarens fru och son gripna

Publicerad 2014-12-02

Libanesisk militär har gripit frun till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi på gränsen till Syrien, uppger säkerhetskällor.

Även en av ledarens söner ska ha gripits.

Frun ska ha haft med sig falska id-handlingar då hon försökt korsa gränsen tillsammans med en av sina söner, skriver den libanesiska tidningen Naharnet.

Militären vägrar ange kvinnans namn eller nationalitet men hävdar att hon är en av al-Baghdadis fruar. Gripandet ska ha skett i samarbete med "utländsk säkerhetstjänst", skriver Reuters.

Frun och sonen ska efter gripandet ha förts till försvarsdepartementets högkvarter i Yarze söder om Beirut för förhör.

Kan användas i fångväxling

Libanesiska myndigheter har slagit till hårt mot misstänkta IS-sympatisörer den senaste tiden och landets säkerhetstjänst har utökat gränsbevakningen, rapporterar Reuters.

Gripandet av al-Bahgdadis fru tros vara ett led i en förhandling mellan libanesiska myndigheter, IS och syriska Nusrafronten, som tros hålla 20 libanesiska militärer fångna.

I måndags hotade Nusrafronten att döda en av fångarna, om inte Libanon släppte en mängd islamistiska intagna.

Al-Baghdadis fru tros nu kunna bytas mot en eller flera av militärerna.

Skadades i flygräd

Det finns få uppgifter om al-Bahgdadis privatliv. Det är okänt hur många barn och fruar ledaren har.

Al-Bahgdadis första fru tros vara Saja al-Dulaimi, från Irak. Tidigare i år greps hon av syriska myndigheter och friades i samband med en fångväxling med fångar från Nusrafronten.

Enligt källor till al-Arabiya skadades al-Baghdadi svårt i en USA-ledd flygräd nära staden Falluja i Irak i november. Uppgifterna bekräftades av Iraks försvarsdepartement och inrikesdepartement.

Några dagar senare släpptes en bandinspelning av Islamiska staten som hävdades innehålla ett tal av Abu Bakr al-Baghdadi. Ledaren uppgav då hur IS utropade kalifat expanderat till Saudiarabien, Jemen och flera nordafrikanska länder, och att USA:s militära operation mot IS hade misslyckats.