al-Qaida: Vi låg bakom attacken

Publicerad 2015-01-14

al–Qaida på Arabiska halvön tar på sig attacken på Charlie Hebdos redaktion i Paris – en vecka efter dådet.

Det uppger deras ledare i ett videoklipp:

– Hjältarna gjorde vad de lovat.

I dag, en vecka efter attacken, tar al-Qaida på Arabiska halvön på sig dådet på Charlie Hebdo, enligt AP.

Terrorattatentatet var en hämnd för att satirtidningen kränkt profeten Muhammed med sina karikatyrer.

”Tagit bort ilskan”

I ett videoklipp under rubriken ”Ett meddelande om det välsignade slaget i Paris” berättar terrororganisationens högsta ledare i Jemen, Nasser bin Ali al-Ansi, detta.

Han berättar om hur bröderna Chérif, 32, och Said Kouachi, 34,

blev tilldelades sin uppgift:

– Hjältarna gjorde vad de lovat att uppfylla. Genom dem har Allah botat brösten hos de troende och tagit bort ilskan från deras hjärtan.

– Organisationens ledare har valt målet, lagt ut planen och finansierat operationen, säger Al-Ansi och varnade för att det kommer bli mer ”tragedier och terror” framöver.

Tränades i Jemen

Den franska underrättelsetjänsten misstänkte redan efter attentatet att bröderna lärt sig att strida i al-Qaida i Jemen.

Den yngre av dem, Chérif, ska i början av 2000 ha blivit influerad av jihadisten Farid Benyettou, som rekryterade islamistsoldarer till den irakiska grenen av al-Qaida. Han hade själv tänkt bli jihadist men greps av polisen 2005 på väg ner till Syrien. Han dömdes även till fängelse för att ha deltagit i rekryteringen av jihadister till Irak.

Samma dag som al-Qaida nu tar på sig terrordådet publicerade Charlie Hebdo sitt nya nummer med profeten Muhammed på första sidan under rubriken ”Allt är förlåtet”.

Många upprörda

Den extremistiska jihadistgruppen Islamiska staten, IS, fördömer det senaste numret och kallat det ”extremt dumt”.

Egyptens stormuftin Shawki Ibrahim Abd al-Karim Allam har varnat för att publicera bilderna. Han menar att de är rasistiska och kommer uppröra muslimer i hela världen.

I Turkiet däremot har den ledande dagstidningen Cumhuriyet publicerat delar av numret, rapporterar TT.

Enligt islamologen Jan Hjärpe är den senaste karikatyren dock inte tillför att provocera.

– Vad den syftar till menar jag är det faktum att den stora majoriteten muslimer och troende inte accepterar det här våldet, sa han inför publiceringen.