Flera överväger bryta julöverenskommelsen

Uppdaterad 2016-06-30 | Publicerad 2015-01-28

Tio av 50 riksdagsledamöter från Alliansen kan tänka sig att bryta decemberöverenskommelsen och rösta ner Löfvens budget, visar Aftonbladets enkät.

"Om regeringen lägger in frågor i budgeten för att driva igenom generell politik, till exempel ta bort bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen", skriver en folkpartist.

Den 27 december presenterade regeringen och Alliansen den så kallade decemberöverenskommelsen. Genom ett ömsesidigt löfte om att det mindre blocket ska lägga ned sina röster i budgetomröstningar framöver, är den tänkt att underlätta för en minoritetsregering att regera utan att bli för beroende av Sverigedemokraternas vågmästarroll.

"För mycket socialism" en risk

Alliansledarna har fått intern kritik för att ha lagt sig platt för den rödgröna regeringen.

Just nu håller regeringen på att arbeta med den ovanligt stora vårbudgeten som kommer att läggas, till följd av att höstbudgeten röstades ned.

Aftonbladet har genomfört en anonym enkät om inställningen till uppgörelsen bland Alliansens 142 riksdagsledamöter. 50 av dem har svarat.

Av de svarande uppger tio att de kan tänka sig gå emot överenskommelsen.

Potentiella anledningar uppges, bland de svarande. En moderat skriver exempelvis: "Om oacceptabelt mycket socialism ingår i kommande statsbudgetar".

En centerpartist: "Om något extremt konstigt skulle ha smugits in i budgetförslaget. Men då gissar jag att överenskommelsen skulle brytas av partiet som helhet" och en moderat: "Om man lägger in frågor i budgeten som uppenbart inte har där att göra".

"Acceptera valresultatet"

Enligt Moderaternas gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd uppger att många diskussioner förts om decemberöverenskommelsen inom partiet och att den har brett stöd i riksdagsgruppen. Men alla sluter inte upp bakom den.
– Vi är 84 moderata riksdagsledamöter och det är naturligt att de tycker olika ibland. Därför diskuterar vi alltid aktuella frågor inom riksdagsgruppen för att reda ut eventuella frågetecken.
Om orsakerna som skulle kunna få allianskollegor att bryta uppgörelsen säger Polfjärd:
– Jag delar uppfattningen om att vänsterregeringens politik är dålig för Sverige och därför ska vi göra vårt jobb för att få den utbytt i valet 2018. Men vi måste acceptera att valet i höstas inte gick vår väg och för dess skull inte bidra till att skapa politisk oreda.

S lovar ej tänja gränser

Socialdemokraternas riksdagsgruppledare Tomas Eneroth:

– Jag är inte det minsta orolig för att överenskommelsen kommer att brytas. Den har ett brett stöd och visar på att det finns en gemensam vilja att ta ansvar för Sverige. Decemberöverenskommelsen kom till stånd just för att göra det möjligt för minoritetsregeringar att få igenom sin budget och sin politik. Det ger oss befogenheter att genomföra förändringar.

Enligt Eneroth kommer S inte att försöka äventyra överenskommelsen.

– Sverige behöver fler jobb, bättre skola och en välfärd för alla. Med det sagt har vi inget som helst intresse av att tänja på gränserna för överenskommelsen, vi vill skapa samarbete och breda uppgörelser. Oron för vad som kommer att ingå i vårändringsbudgeten är obefogad, säger han.