Statsvetare: "SD är inne i en skakig period"

Publicerad 2015-01-24

En ordförandepost i Sverigedemokraternas Stockholmsdistrikt skulle vara symboliskt viktig för partiets nationalistiska strömningar.

Det menar statsvetaren Ulf Bjerled.

– Det är ett hot mot vad ledningen nationellt står för och ett litet steg på vägen, säger han.

Ulf Bjereld, statsvetaren.

SDU:s vice ordförande William Hahne utmanar nu Maria Danielsson, som står SD:s ledning nära, som ordförande för Stockholmsdistriktet.

Enligt Aftonbladets källor ska Björn Söder ha vetat om Hahnes kandidatur, som beskrivs som ett sätt för SDU att "gå på offensiven mot partitoppen".

Uppgifterna kommer efter en skakig period inom SD. Mattias Karlsson, Jimmie Åkesson och Richard Jomshof vill ha bort Björn Söder som partisekreterare - något som lett till öppen konflikt.

– Det är första gången det har varit en öppen konflikt mellan de här fyra. Tidigare har det funnits en konflikt mellan SDU och partitoppen. Eftersom Söder vill ha kvar partisekreterarposten är det inte omöjligt att SDU och han försöker förhålla sig till varandra. Det finns en logik i det, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap

Enligt honom står SDU, med ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne i täten, för en betydligt mer nationalistisk inriktning än moderpartiet.

– Det ligger ett symbolvärde i Stockholmsdistriktet. En ordförandepost ger också legitimitet åt de strömningar som Wiliam Hahne och Gustav Kasselstrand står för. Det är ett hot mot vad ledningen nationellt står för och ett litet steg på vägen, säger han.

Den senaste tidens turbulens inom SD är dock förvånande, enligt Bjereld.

– SD har överraskat genom att upprätthålla en enig styrka under Jimmie Åkessons ledarskap. Det är kanske det allra skickligaste han har gjort under sin tid som partiledare: att hålla ihop partiet, säger han.

Bjereld fortsätter:

– Men det är inte alls säkert att Mattias Karlsson är lika framgångsrik. SD är just nu inne i en väldigt skakig period. Jimmie Åkesson försökte normalisera partiet, göra det rumsrent för att andra partier skulle kunna samarbeta med dem. Men under Mattias Karlsson har man brutit praxis, orsakat regeringskris och hot om nyval som blev decemberöverenskomelsen. Man har hotat att fälla budgetar, men i Svenska Dagbladet i går tog Mattias Karlsson istället ett steg tillbaka. Det finns en ryckighet i SD:s politik just nu som säkert skapar oro i partiorganisationen.