40 procent av läsarna oroliga för jobben

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-01

Analytiker: Borgs dystra prognos kan vara överdriven

Arbetslösheten väntas accelerera spår finansminister Anders Borg.

Efter Borgs dystra prognos är 40 procent av Aftonbladets läsare oroliga för att mista jobbet.

– Vi är inte så pessimistiska utan tror på en lite högre BNP-tillväxt, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Finansminister Anders Borg målade upp en mörk bild för arbetsmarknaden på onsdagen.

Regeringen räknar med att arbetslösheten har stigit till nära 12 procent om två år. Tillväxten väntas rasa med 4,2 procent i år.

Kan bli ljusare

Prognosen om en svensk massarbetslöshet skapar förstås oro. Nära 40 procent av Aftonbladets läsare, som svarat på webbfrågan, är oroliga för att bli av med jobbet.

25 procent svarar att man redan är arbetslös. Vid 19-tiden på onsdagskvällen hade drygt 38000 personer röstat.

Men regeringens prognos kan vara överskattad enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

– Vi kan konstatera att arbetslösheten är på väg uppåt och att det sker snabbt. Vi vet också att tillväxten har bromsat in. Men det är ett väldigt osäkert prognosläge just nu. Är svårt att säga hur illa det kommer bli.

Åtgärdernas effekter ovissa

Torbjörn Isakssons prognos är inte lika dyster som Anders Borgs. Nordeas chefsanalytiker tror på en starkare BNP-tillväxt.

– Och vi tror att arbetslösheten stiger till över tio procent i slutet av nästa år.

Den globala finanskrisen slog till med full kraft efter Lehman Brothers konkurs i mitten av september. Sedan dess har många länder vidtagit kraftfulla åtgärder för att stabilisera penningpolitiken och stimulera ekonomin.

– Det är svårt att säga hur stora effekterna har blivit. De mesta har vi inte sett ännu eftersom allt sker med eftersläpningar, säger Torbjörn Isaksson.