Stenhårda kraven på Löfven

Publicerad 2015-05-13

Här är fackens stenhårda kravlista till Stefan Löfven inför S-kongressen:

Öka investeringarna för att nå lägst arbetslöshet i EU till år 2020.

Och lev upp till vallöften om arbetstider och anställningar.

– Det måste göras. Det räcker inte att det snackas, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Stefan Löfven.

Om drygt två veckor inleds Socialdemokraternas kongress i Västerås. Det överhängande temat är jobben.

När partiet senast var samlat för kongress satt S i opposition - i dag har man makten.

Måste öka takten

Därmed låter inte kraven på leverans vänta på sig. Stora förhoppningar finns inom LO, där Löfven har en bakgrund som tidigare ordförande för IF Metall. LO har tidigare sagt att regeringen måste öka investeringstakten för att kunna nå jobbmålet man satt om lägst arbetslöshet i EU till 2020.

Aftonbladet har ringt runt bland LO-förbunden inför kongressen. Flera kommer driva sina krav hårt – genom motioner och kongressombud som även är engagerade i facken.

LO:s största fackförbund, kvinnodominerade Kommunal, har flera tydliga krav. Man påminner om Löfvens tidigare vallöften om rätt till heltid och missbruk av visstidsanställningar.

Löfven har slagit fast att frågan om rätt till heltid ska lösas via kollektivavtal mellan facket och arbetsgivarnas organisation Sveriges kommuner och landsting, SKL. Det tycker Kommunal är bra, men man vill se en tydlig markering i frågan på kongressen.

– Man kan låta parterna titta på det här ett varv men ändå låta lagstiftningshotet hänga över det. Kongressen måste redan nu lägga fast en strategi för om parterna inte löser problemet, säger ordförande Annelie Nordström.

Upprördheten är också stor i frågan om allmänna visstidsanställningar, vilket innebär att anställda kan gå många år utan att få fast jobb. Enligt Kommunal innebär staplandet av visstider att deras medlemmar får svårt att planera sina liv, då de har oregelbundna inkomster och arbetstider.

Åtgärderna räcker inte

I går meddelade regeringen att anställda ska ha rätt till fast anställning i fler fall än i dag.

Men Nordström menar att det inte räcker. I dagarna sjösätter Kommunal en kampanj tillsammans med rap-duon Mohammed Ali i frågan, ”Min mamma”, som fokuserar på de kvinnor som drabbas av de otrygga jobben.

Det är också den största frågan för Handels, ett annat kvinnodominerat fack.

– Vi vill att man ska återinföra att parterna får förhandla om när det är befogat med visstidsanställningar. Som lagen är utformad i dag är det fritt fram för arbetsgivarna både att anställa och avsluta visstid hur de vill. De behöver aldrig ange några skäl, säger ordförande Susanna Gideonsson.

”Krävs investeringar”

Från IF Metall vill man på S-kongressen se ett hårt fokus på politik som kan pressa ned arbetslösheten.

– Det handlar mycket om förutsättningar för näringspolitik. Det krävs investeringar i infrastruktur, energifrågor, forskning och utveckling. Det handlar om vad staten kan bidra med för att stärka tillväxten ute i näringslivet, så att jobben kan bli fler, bland annat inom industrin, säger ordförande Anders Ferbe.

Fackliga krav inför S-kongressen 29-31 maj

Kommunal:

– Vi vill att man tydliggör att det är nu det ska ske när det gäller heltid. Man måste stå fast och våga förändra så det blir heltid som norm. Vi vill också se en plan för hur vi ska bli av med visstidsanställningarna och att man ser till att fatta beslut om att det ska finnas en socialdemokratisk personalpolitik, en politik man också utbilda sina företrädare i, säger ordförande Annelie Nordström.

Handels:

– Viktigaste politiska kraven vi lyfter under den här perioden är trygga jobb och en välfärd för alla. Vi vill att allmän visstid ska bort ur LAS, att man ska se över alla konstiga anställningsformer som har börjat dyka upp och att heltid ska bli norm på arbetsmarknaden, säger ordförande Susanna Gideonsson.

Service- och Kommunikationsfacket (SEKO):

– Det behövs jobbskapande åtgärder, satsningar på investeringar i infrastruktur och bostadsbyggande och att man i partiet står för att det här ska vi fajtas för, säger ordförande Janne Rudén.

IF Metall:

– Det är väldigt viktigt att vi landar rätt i frågan om frihandel. Det finns motioner som vill stänga frågan om TTIP, frihandelsavtalet mellan Europa och USA.  Men frihandel är en grundförutsättning för ett litet transportberoende land som Sverige, säger ordförande Anders Ferbe.

Hotell- och restaurangfacket:

– Vi vill ha schysta villkor och att det ska finnas en yrkesutbildning där man satsar på vår bransch, vi har stora problem med att få tag i kompetent personal. Men vi vill också se en aktiv näringspolitik som tar sikte på att besöksnäringen är en framväxande basnäring, säger vice ordförande Pim van Dorpel.