Experten tipsar - här är bästa försäkringarna

Uppdaterad 2013-04-25 | Publicerad 2013-04-04

Se över dina försäkringar Som butiksinnehavare är det extra viktigt att vara rätt försäkrad

Storslagna planer för företaget men inget skyddsnät? En försäkring är enklare, billigare och viktigare än vad man tror. Att vara utan kan bli en kostsam affär.

– Är du nystartad, med liten ekonomi och utan försäkring är du väldigt utsatt, säger Johan Schön, Försäkringsexpert på företagsförsäkringar hos Trygg Hansa.

Johan Schön, Trygg Hansa

Det är lätt att bli så engagerade i sin nya verksamhet att försäkringsskyddet glöms bort. Men att tidigt se över sitt skydd i verksamheten är viktigt menar Johan Schön.

– Se till att du blir rätt försäkrad. Var noga med att förklara för din försäkringsförmedlare vilken verksamhet som avses och uppskatta din ungefärliga årsomsättning för att betala rätt premie, tipsar han.

– Sker det sedan förändringar under året, att ni byter adress eller investerar i maskiner eller annan egendom är det viktigt att ni kontaktar försäkringsbolaget för att uppdatera försäkringen.

Se över dina risker

Hur din försäkring ser ut och vad den kommer att kosta beror alltså till stor del på vilken typ av verksamhet som utförs i företaget. För dig med en fysisk butik är det till exempel viktigt att uppfylla säkerhetsföreskrifterna för inbrott och brand.

–Uppfyller du inte dessa finns det risk för minskad eller helt utebliven ersättning om du skulle drabbas av skada, säger Johan Schön.

Gemensamt för alla branscher är att en ansvarsförsäkring behövs. Den täcker upp eventuella skadestånd som företaget kan behöva betala. Men allra viktigast är att ha en dialog om företagets verksamhet med din försäkringsrådgivare.

–Det gäller att tänka igenom vilka risker just din verksamhet har. Vilka risker är du benägen att ta själv och vilka vill du försäkra dig mot, avsluta Johan Schön.

Följ ämnen i artikeln