Telia Sonera utreds för korruption

Uppdaterad 2012-10-02 | Publicerad 2012-09-26

Telia Sonera står inför korruptionsanklagelser efter SVT:s "Uppdrag gransknings" reportage om deras affärer i Uzbekistan.

Bolaget ska nu utredas av riksenheten mot korruption.

– Det är självklart att det inte har varit rent spel, säger Leonid Konik till TT.

I SVT:s Uppdrag granskning avslöjades nyligen att pengar som Telia Sonera betalade för en 3G-licens i Uzbekistan kan ha hamnat hos korrupta makthavare.

Nu kommer bolagets affärer utredas av riksenheten mot korruption, rapporterar SR Ekot. 

Pengar gick till skatteparadis

En förundersökning har påbörjats och riktar primärt in sig på två personer som jobbar inom företaget.

Härvan som ledde till korruptionsanklagelserna mot Telia Sonera började med "Uppdrag gransknings" reportage – som avslöjade att över 2 miljarder kronor gått till ett mindre företag vid namn Takilant.

Det aktuella företaget ligger i skatteparadiset Gibraltar, och ansiktet utåt är en 22-årig kvinna som är nära vän med den uzbekiske diktatorns äldsta dotter.

Leonid Konik, chefredaktör för ryska Comnews, med inblick i telekommarkanden, uttalade sig tidigare till TT med anledning av Telia Soneras affärer:

"Inte rent spel"

– Det är självklart att det inte har varit rent spel.

Telia Soneras vd Lars Nyberg tar uppgifterna på allvar och meddelade till SR P1 Morgon att han ämnar avgå i fall uppgifterna om korruption visar sig vara riktiga.

Företaget har nu i samma veva gått ut med ett pressmeddelande:

"Vi kan bekräfta att polisen har inhämtat uppgifter och information från Telia Sonera angående Uzbekistan", skriver bolaget.

Ansvariga på företaget säger sig även vara positivt inställda till undersökningen, rapporterar TT.

Aktivt arbete

Gunnar Stetler, överåklagare vid riksenheten för korruption, håller i förundersökningen – och medger i en intervju med TT att det pågår ett aktivt arbete i det misstänkta fallet.

Men om det hållits några förhör eller gjorts en husrannsakan, det vill han inte kommentera.