Familjen tvingas bo i bilen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-15

Trebarnsmamman: Socialtjänsten har vänt oss ryggen

Nödlösning I slutet av veckan stod familjen utan bostad. Just nu bor mamman, äldsta barnet, tre katter och två hundar i familjens bil.

FALKÖPING. Här i en bil på parkeringen vid Domus bor en barnfamilj.

– Vi kämpar mot kylan – och mot socialtjänsten som vänt oss ryggen, säger den förtvivlade trebarnsmamman.

En iskall nordanvind sveper in bakom Domusvaruhuset mitt i Falköping. När kvällen faller på är det dags att krypa in i sovsäckarna och hålla ut ännu en natt.

Bakgrunden är en komplicerad situation som bland annat handlar om barnens hjälpbehov.

Mamman berättar:

– De har diagnoser som innebär att de behöver så kallade ledsagare till skolan och för att få detta beviljat fick vi rådet att flytta in till Falköping. Vi blev anvisade en lägenhet som var totalt nergången och hyresvärdens löften om att reparera infriades inte, säger hon.

Stod helt utan bostad

Familjen har fått stöd av lärare och specialpedagogisk personal som slagit larm om den miserabla bostadssituationen.

För drygt en vecka sedan stod familjen helt utan bostad. Och tvingades till en makaber nödlösning: att flytta in i bilen.

– Just nu bor jag här med äldsta barnet som är 18 år, tre katter och två hundar, säger den 43-åriga mamman.

– Min man och de två yngsta barnen pendlar mellan olika snälla människor. Natten som gick bodde de i källaren hos bekanta.

Har vädjat om hjälp

Familjen har flera gånger vädjat till de sociala myndigheterna att få hjälp med ett andrahandskontrakt på en lägenhet i centralorten. En gammal skuldbild hindrar möjligheten till ett förstahandskontrakt.

– I dag har vi kontroll på ekonomin och kan klara hyran, säger mamman.

Ulf Eriksson (C) är kommunalråd i Falköping. Han säger att han inte hört talas om familjens situation – trots att lokala medier tagit upp fallet.