Terrormisstänkt svensk var med i film om lyckad integration

Uppdaterad 2016-04-19 | Publicerad 2016-04-15

Som elvaåring var Osama Krayem med i en dokumentärfilm om hur man lyckas med integration.

Personer i hans närhet beskriver honom som hygglig, lugn och tillbakadragen – före radikaliseringen.

Nu anklagas han för mord genom terrorism efter sin misstänkta inblandning i terrordåden i Bryssel.

– Det var helt fel det han gjorde och vi måste förstå varför, säger en bekant till familjen.

Våren 2013 var Osama Krayem 20 år. I maj det året anlitades han för att utföra byggarbete åt Alrisalah skandinaviska stiftelse i Örebro som tillsammans med en organisation i Köpenhamn planerade att öppna en förskola i den danska huvudstaden. Osama jobbade under en månad med att anpassa en lokal för den planerade verksamheten.

Månanden efteråt anställdes han av Malmö stad i ett arbetsmarknadsprojekt. Genom kommunen fick han praktikplats inom serviceförvaltningen. Under ett år jobbade han med att lämna ut möbler till olika verksamheter i staden.

14 juni 2014 skrevs han av från sin tjänst.

– Han avvek, dök inte upp, och alla undrade vart han tagit vägen, säger avdelningschefen på enheten där Osama jobbade.

Poserar med IS-flagga

En bekant till Osamas familj berättar hur Osama Krayem vid den här tidpunkten hade börjat klä sig annorlunda.

– Mer traditionellt kan man säga. Han hade börjat odla skägg. Han sa att allt var bra när jag pratade med honom.

Två veckor efter att de två hade pratats vid fick familjens bekant höra att Osama rest till Syrien.

– Det var i början av september 2014. Han tog alla pengar han samlat ihop och åkte, säger han.

I slutet av januari 2015 publicerade Osama Krayem flera bilder på sin Facebooksida där han poserar med vapen och en IS-flagga.

Två veckor före inläggen på sociala medier anmälde Osamas pappa att sonen inte längre bodde på familjens adress i Rosengård och att han inte visste var sonen befann sig. Skatteverket startade förgäves en utredning för att försöka lokalisera honom och folkbokförde honom ”utan känd hemvist” i mitten av april förra året.

”Har träffat fel människor”

Enligt flera personer som varit i kontakt med Aftonbladet ska en man vid samma islamiska förening där Osama var aktiv ha spelat en stor roll i 23-åringens beslut att åka ner till Syrien.

– Det var han som verkar ha rekryterat honom. Folk såg hur de hela tiden hängde tillsammans. Kort efter att han rest ner såg man bilder på Osama med vapen och IS-bilder.

En bekant till familjen som känt Osama i många år beskriver 23-åringen som en normal kille som gick till moskén som alla andra, men nämner även han att påverkan utifrån spelat roll.

– Det var helt fel det han gjorde och vi måste förstå varför. Han har träffat på fel människor på något sätt, så måste det vara. Det finns många ungdomar som inte vet vad de ska göra i livet och som kan bli påverkade av vissa personer eller grupper. Det gäller inte bara Osama.

Medverkade i film

Att Osama Krayem nu häktats misstänkt för mord genom terrorism förbluffar personer som kände honom under uppväxtåren i Malmö.

Flera som Aftonbladet pratat med uppger att Osama Krayems pappa var mån om att barnen skulle integreras väl i det svenska samhället. Faktum är att Osama, i elvaårsåldern, tillsammans med sin pappa och bror medverkade i en dokumentärfilm om idrott som medel för just integration.

Filmen, ”Utan gränser – en film om idrott och integration”, gjorde av frilansjournalisten Paul Jackson för idrottsklubben IFK Malmö, och visades på Folkets bio i Malmö 2005.

Christer Girke, då klubbens marknadsansvarige, ledde projektet om integration.

– Vi ville visa hur viktigt det är med integration och att det inte behöver vara svårare än att man börjar prata med varandra, säger han.

Han minns Osama Krayem som en väldigt tillbakadragen pojke.

– Pojkarna var med ut till föreningen för att se vad de andra svenskarna gjorde och få känna att föreningslivet var viktigt, hur det kan vara en inkörsport till jobb och mycket annat. Jag förstod det som att pappan ville att pojkarna skulle vara en del av samhället, säger Girke.

Började spela fotboll

Efter att ha tillbringat hela sin uppväxt i Rosengård flyttade Osama som tonåring med familjen till Oxie, en mil utanför centrala Malmö. Där började han spela fotboll i den lokala föreningen.

– Det intrycket jag fick var att pappan var väldigt noga med att de skulle få se något annat än Rosengård och jag vet att de flyttade ut för att barnen skulle få gå i en skola som ansågs bättre. Osama var tystlåten och höll sig i bakgrunden. Men han var en duktig spelare och alltid en i gänget. Det var aldrig några problem med honom, säger Osama Krayems tidigare lagledare.

Gemensamt för dem som beskriver Osama från tioårsåldern till sena tonåren är att de använder orden lugn och tillbakadragen.

Jonathan Basualto, 22, gick i samma klass som han i ettan och tvåan på gymnasiet.

– Han var schyst och höll alltid en väldigt låg profil. Det märktes att han var religiös, han varken festade eller drack, men det fanns ingenting som gjorde att jag uppfattade honom som extrem på något sätt, säger han.

Den enda förändringen som Basualto märkte under gymnasietiden inträffade i trean på gymnasiet.

– Han började bete sig lite annorlunda. Han började umgås med folk som var stökiga och skolka allt mer. Men han var fortfarande lugn. Även fast han umgicks med dem höll han inte själv på att bråka, säger han.

Täta band till kriminella

Enligt uppgifter till Sydsvenskan började polisen få koll på Osama Krayem på grund av hans täta band till kriminella i Malmö. Det ska ha varit före resan till Syrien.

Inte ens när Osama Krayem började posera med vapen och en IS-flagga på sociala medier förstod Jonathan Basualto vidden av sin före detta klasskamrats övertygelse.

– Jag tänkte att det är sådant som ungdomar gör, att det finns en konstig uppfattning om vad som är häftigt. Även om han lade upp såna bilder skulle jag aldrig kunna tänka mig att han skulle göra något för att skada någon annan, säger han.

I går häktades Osama Krayem i Bryssel, misstänkt för mord genom terrorism. Ny förhandling väntas om en månad.