Isrink i köpcentrum blir bårhus i Madrid

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-03-23

När över 2 100 coronasmittade människor har avlidit i Spanien omvandlas en isrink i ett populärt köpcentrum i Madrid till ett bårhus.

Soldater larmar om att personer hittats döda på äldreboenden där de blivit övergivna.

Isrinken i Palacio de hielo – Ispalatset – i norra Madrid har vanligtvis plats för 1 800 skridskoåkare. Nu kommer ytan användas för att förvara personer som fallit offer för coronasmittan. Personalen vid stadens begravningsplatser har slutat ta emot ytterligare kvarlevor då den inte anser sig ha tillräcklig skyddsutrustning för hanteringen av dem.

Ishallen förbereds just nu för att kunna börja bistå begravningsbyråerna från och med måndagskvällen, lyder ett uttalande från Madrids regionala regering.

"Detta är en tillfällig och exceptionell åtgärd som syftar till att mildra lidandet hos offrens familjemedlemmar och den situation som Madrids sjukhus står inför."

Värsta dagen hittills

Spanien är det europeiska land som drabbats näst värst av coronaviruset, efter Italien, och antalet döda stiger i en allt snabbare takt. På måndagen rapporterade myndigheterna ytterligare 462 dödsfall – den högsta dagsnoteringen hittills – och det totala antalet döda människor skrivs därmed till 2 182.

Den kommande veckan kommer att bli svår och smittspridningen kan nå en kulmen under de kommande dagarna, säger hälsominister Salvador Illa vid en presskonferens på måndagen. Han hyllar sjukvårdens insatser så här långt.

Mer än en tiondel av de över 33 000 coronafall som bekräftats i landet hittills är personer som arbetar inom vården.

Försvaret har kallats in för att bistå myndigheterna, bland annat i transporten av kvarlevor. De besöker också äldreboenden där situationen bedöms vara som svårast.

– Vid vissa besök har armén funnit äldre människor helt och hållet övergivna, om de inte legat döda i sina sängar, säger försvarsminister Margarita Robles till tv-kanalen Telecinco.

Vice premiärminister sjuk

Spaniens vice premiärminister Carmen Calvo har lagts in på sjukhus med en luftvägsinfektion och ska testas för coronavirus, uppger regeringen.

62-åriga Calvo uppsökte sjukhus på söndagen och efter tester meddelade läkarna att hon skulle behöva bli kvar där.

Sedan tidigare har två ministrar i Spaniens regering bekräftats vara smittade. Det har också premiärminister Pedro Sánchez fru.

Följ ämnen i artikeln