Artros

Ny studie: Smärta blir värre vid dåligt väder

Av: 

Klas Widestrand

NYHETER

Har du kronisk smärta? Upplever du att den bli värre vid dåligt väder?

Det är ingen slump. En ny studie bekräftar att ledvärk förvärras när det regnar och blåser.

Ända sedan antiken har man misstänkt att vädret påverkar personer som lider av ledsjukdomar.

Detta har dock inte gått att bekräfta.

Förrän nu.

I en ny studie från brittiska University of Manchester har forskarna kommit fram till att patienter med exempelvis artros, fibromyalgi och reumatism löper 20 procent högre risk att drabbas av smärta vid regn och blåst.

– Forskningen har tidigare inte kunnat visa att det är så. Man har ofta genomfört små studier som har gett olika sorters resultat. Men det här är en är stor studie som till viss del bekräftar det som reumatiker alltid har upplevt och uttryckt i alla tider, säger Li Alemo Munters, forskningschef vid Reumatikerförbundet.

Deltagarna i studien utrustades med en särskild smartphone-app där de varje dag fick fylla i om de upplevde några symtom.

På så vis kunde forskarna samla in data från drygt 2 500 personer med flera olika ledsjukdomar över hela Storbritannien under sex månader 2016.

Jämförde med vädret

Genom telefonernas gps kunde forskarteamet jämföra deltagarnas upplevda smärtnivåer med väderförhållandena på den plats de befann sig.

Och resultatet av analysen talar sitt tydliga språk: dagar med hög luftfuktighet är svåra för många med kronisk smärta medan torrt väder är mer skonsamt.

Studien lär välkomnas av många: Bara förra året diagnostiserades omkring 160 000 personer i Sverige med någon form av ledsjukdom.

Li Alemo Munters hoppas att de nya rönen kommer att ge reumatiker och andra grupper med kronisk smärta möjlighet att leva bättre och mer flexibla liv.

– Förhoppningsvis innebär detta att man kan planera bättre för sig själv genom att följa väderprognosen. Ser man att det är ett lågtryck på väg kan man förbereda sig med exempelvis mediciner och så kan man förlägga vissa aktiviteter till de dagar då det ser ut att bli bättre väder när man vet att man klarar mer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

LÄS VIDARE

Så ska du äta för att dämpa inflammationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Artros

Väder

Forskning & vetenskap

Reumatikerförbundet