Toppolitikers familj hotas: ”Väldigt obehagligt”

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2017-08-27

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har efter en uppmärksammad tweet fått motta en mängd hot om våldtäkt.

Även hans flickvän och familj har fått ta emot hot.

– Folk har medvetet valt att feltolka mig, säger Hanif Bali.

I samband med demonstrationen för asylsökande afghaner på Medborgarplatsen i Stockholm skrev riksdagsledamoten Hanif Bali (M) ett inlägg på Twitter som väckte starka reaktioner.

”Låt dem strejka ihjäl sig fram tills verkställighetsdatum” löd tweeten.

Efteråt har Hanif Bali och hans familj fått motta flera hot om våldtäkt på sociala medier.

– De har skrivit både till mina mor-och farföräldrar, min mor och min syster. De har till och med hört av sig till mina släktingar och vänner.

Har polisanmält hoten

Hanif Bali har polisanmält händelsen som olaga hot, vilket bekräftas av polisen.

– Vi har inlett en förundersökning och meddelat Säpo som får titta lite extra på detta, säger förundersökningsledaren Robert Baumgart.

Enligt Hanif Bali rör det sig om ett tiotal personer som han kan identifiera men även flera konton som är okända för honom.

– Detta är väldigt obehagligt men har tyvärr varit ett vanligt förekommande i min vardag sedan jag blev politisk aktiv. Men det har aldrig varit i en sådan här stor och grov skala och att det riktas mot min familj och flickvän.

Bali säger även att flera personer även har valt att försvara hoten, vilket han tycker är väldigt tråkigt.

”Finns inget tolkningsutrymme”

Att många just reagerat på uttrycket ”ihjäl sig” tror Hanif Bali beror på att personerna medvetet har valt att feltolka vad han menade.

– På inget sätt kan du tolka detta som att jag vill ha ihjäl någon. Varenda person som kan svenska förstår att jag inte menar att någon ska fara illa.

– Det är ju ingen på allvar som ringer 112 om jag säger att jag hungrar ihjäl och det var det jag anspelade på, att de ska få demonstrera ifred tills dess att de inte orkar längre. Det finns inget tolkningsutrymme här.

Följ ämnen i artikeln