FN kallar Burmakris för "etnisk rensning"

Publicerad 2017-09-11

Rohingyer samlar vatten från en brunn som installerats för några dagar sedan vid ett nytt flyktingläger i Bangladesh.

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein säger att situationen i Rakhine i Burma verkar vara ett "skolboksexempel på etnisk resning".

Antalet flyktingar som passerat gränsen till Bangladesh är nu över 313 000. Sverige begär ett extramöte i FN:s säkerhetsråd om situationen.

– Eftersom Burma har vägrat ge tillträde för utredare till brott mot mänskliga rättigheter så kan den nuvarande situationen inte helt och fullt bedömas, säger Zeid Ra'ad al-Hussein, som tillägger att burmesiska säkerhetsstyrkors insatser i Rakhine är klart oproportionella och utan hänsyn till grundläggande internationell rätt.

FN räknar också upp antalet rohingyer som tvingats på flykt till Bangladesh till 313 000 personer sedan den 25 augusti, då våldet eskalerade i regionen. Tiotusentals tros fortfarande vara på flykt inom Burma.

Sverige och Storbritannien begär nu att FN:s säkerhetsråd håller ett extra möte om det "förvärrade läget" i Rakhine i Burma, rapporterar Reuters.

Dalai lama oroas

Dalai lama uppmanar den burmesiske de facto-ledaren Aung San Suu Kyi att försöka att hitta en fredlig lösning på krisen, och uttrycker oro för våldsamheterna.

Det är bara den senaste internationella kritiken riktad mot Burmas regering för hur rohingyer behandlas. Det finns bland annat uppgifter om att militären placerat ut minor för att hindra de som flytt landet från att återvända.

Flyktingar vittnar om att militärinsatsen i regionen, som från burmesiskt håll sägs vara riktad mot den militanta rebellgruppen Arsa, har lett till massdödande av civila och brännandet av hundratals byar. Internationella hjälpinsatser i området har blivit kraftigt begränsade till följd av striderna.

Rebeller utlyser vapenvila

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Arsa utlyser en ensidig vapenvila i Burma fram till 9 oktober. Beskedet kommer via Twitter, och rebellerna uppmanar "alla humanitära aktörer" att fortsätta att leverera hjälp via luften till delstaten Rakhine.

Regeringens talesperson Zaw Htay svarar på Twitter att regeringen inte förhandlar med vad man ser som terrorister.