Fem punkter: Fångutväxlingen mellan Sverige och Iran

Publicerad 2024-06-16 08.20

Efter över 700 dagar i iranskt fängelse släpptes EU-diplomaten Johan Floderus.

Hur gick fångutväxlingen till? Och vad händer nu?

Här är fem punkter om fångutväxlingen mellan Sverige och Iran.

Följ ämnen
Iran

1. Historisk fångutväxling

På lördagen den 15 juni kom beskedet i iranska statliga medier: Sverige och Iran har kommit överens om en fångutväxling länderna emellan. De, vid tillfället ännu inte namngivna fångarna, uppgavs befinna sig i Omans huvudstad Muscat och vara på väg mot Sverige.

Kort senare meddelade statsminister Ulf Kristersson att det handlar om ett utbyte av de svenska medborgarna Johan Floderus och Saaed Azizi, som suttit fängslade i Iran, mot den iranska medborgaren Hamid Noury, som dömts till livstid i svenskt fängelse.

Under natten landade Floderus och Azizi på Arlanda och välkomnades hem av anhöriga och ett stort medieuppbåd.

EU-diplomaten Johan Floderus och svensk-iraniern Saeed Azizi anländer till Arlanda flygplats efter att ha suttit fängslade i Iran.

2. EU–diplomaten Johan Floderus, 33

Johan Floderus, 33, är en svensk EU-diplomat som fängslades i Iran april 2022. Han ska ha gripits under en turistresa. Han satt totalt sett fängslad i 790 dagar i det ökända Evinfängelset anklagad för spioneri och med risk för att dömas till döden.

Johan Floderus under rättegång i Teheran.

3. Svensk-iraniern Saaed Azizi

Saeed Azizi, i 60-årsåldern, är en svensk-iransk medborgare som greps i sitt hem i Iran i november 2023. Han dömdes till ett femårigt fängelsestraff ”som en del av Teherans gisslandiplomati”, enligt Iran International. Enligt obekräftade uppgifter i IRNA uppges han vara sjuk i cancer. Likt Floderus satt även han fängslad i Evinfängelset.

Saaed Azizi.

4. Livstidsdömde bödeln Hamid Noury

Hamid Noury, 63, greps på Arlanda 2019, misstänkt för att ha deltagit i massavrättningar i det iranska fängelset Gohardasht 1988. Han dömdes senare till livstids fängelse. Han kom hem till Iran under lördagskvällen och välkomnades även han av familjen efter att ha benådats av den svenska regeringen under förhandlingarna kring fångutväxlingen.

Hamid Noury.

5. Vad händer nu?

Hamid Noury kommer sannolikt vara en fri man i Iran. Samtidigt sitter den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali fortfarande fängslad i Iran sedan 2016. Att han inte var med i utväxlingen har väckt kritik på flera håll.

– Jag undrar varför hans liv inte är lika värdefullt som de andras? har hans fru Vida Mehrannia sagt.

Enligt folkrättsexperten Mark Klamberg är det osannolikt med ett utbyte av Djalali i närtid, eftersom Sverige i nuläget inte har några fångar som Iran är intresserade av.