Djalali förbjuds ha kontakt med Sverige

Publicerad 2024-06-21 13.56

Fängslade Ahmadreza Djalali får inte längre ha kontakt med sin familj i Sverige.

Det säger hans fru Vida Mehrannia till Sveriges Radio.

– Han har förbjudits att ringa oss.

Svensk-iranske Ahmadreza Djalali sitter i Evinfängelset i Iran där han är dömd till döden för spioneri.

Han fanns inte med i fångutväxlingen där Johan Floderus och Saeed Azizi fick återvända till Sverige i utbyte mot bödeln Hamid Noury.

Djalali har varit fängslad sedan 2018. Under den tiden har han regelbundet fått ha telefonkontakt med sin familj i Sverige.

Men inte nu längre, säger hans fru Vida Mehrannia till Sveriges Radio.

Vände sig till Kristersson

Orsaken är ett inspelat telefonsamtal som publicerats i flera medier, bland annat i Aftonbladet.

Där vände sig Djalali direkt till statsminister Ulf Kristersson, som han menar har valt att lämna honom kvar – med stor risk att bli avrättad.

– Ulf Kristersson, jag talar till dig från Evinfängelset. Det är en fruktansvärd grotta, där jag har spenderat åtta år och två månader, nästan 3 000 dagar av mitt liv, sa han.

Vida Mehrannia utanför UD.

VIda Mehrannia berättade samtidigt för Aftonbladet att hennes man känner stor hopplöshet i Evinfängelset.

– Han ringde min dotter i morse och jag frågade då om han ville göra ett uttalande till statsministern och det ville han. Men det går inte att förklara på fem minuter hur han har lidit i åtta år, sa hon

Samtalet ska vara orsak

Efter samtalet har Vida Mehrannia inte hört något från sin man. Hon har fått veta av andra släktingar i Iran att han inte längre tillåts ha kontakt med henne, eller sina barn i Sverige.

Telefonsamtalet ska enligt henne vara anledningen.

Samtidigt ångrar inte Vida att hon lät publicera samtalet.

– Statsministern måste få veta hur han mår i fängelset, säger hon till radion.

Utrikesminister Tobias Billström (M), statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) håller en pressträff med anledning av att Johan Floderus och Saeed Azizi är tillbaka i Sverige.

”Ville inte diskutera honom alls”

Regeringen har sagt att de och säkerhetstjänsten gjorde allt för att Djajali skulle komma hem tillsammans med Floderus och Azizi.

”Tyvärr ville inte Iran diskutera honom alls, de erkänner honom inte som svensk medborgare eftersom han endast var iransk medborgare när han greps. Han greps också långt före Hamid Noury greps i Sverige, och därmed av andra skäl än att vara en bricka i Irans cyniska spel för att få Noury släppt från Sverige”, skev utrikesminister Tobias Billström i en kommentar till Aftonbladet i går.