Fågelbajs stör försvaret i Göteborg: ”Ignorerar alla skrämselförsök”

Publicerad 2024-04-22

30 bajsande gäss orsakar säkerhetsproblem för amfibieregementet i Göteborg.

Men Försvarsmakten stoppas från att skjuta fåglarna.

– När Putin står vid vår tröskel så kanske Försvarsmaktens behov skulle gå före fyrkantig byråkrati, säger C-ledaren Muharrem Demirok.

Älvsborgs amfibieregemente i Göteborg vill ha hjälp att bli av med fågelproblemet, men nekas skyddsjakt av länsstyrelsen.

Älvsborgs amfibieregemente plågas av grågäss, kanadagäss och vitkindade gäss som lämnar en ”ansenlig mängd avföring” på garnisonen.

Enligt försvaret ställer gässen till stora problem för den militära verksamheten då personal riskerar att få i sig avföringen vid fysisk aktivitet på gräsytorna.

Fågelbajset stör också ceremonier medan gräsmattorna blir hala, uppger Försvarsmakten.

Flera gånger om dagen försöker man skrämma bort fåglarna med ljud och genom att springa efter dem.

”De ignorerar alla skrämselförsök”, skriver Försvaret till Länsstyrelsen.

Försvarsmakten ansökte om skyddsjakt för att bli kvitt problemet. Men nu säger Länsstyrelsen nej och menar att man inte håller med om att gässens avföring utgör en risk för allmän hälsa och säkerhet.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok är förbryllad över beslutet.

”När Putin står vid vår tröskel så kanske Försvarsmaktens behov skulle gå före fyrkantig byråkrati. Det här är ytterligare ett exempel i raden där länsstyrelsen och andra lokala bestämmelser försvårar för Försvarsmaktens verksamhet. Fullständig tankevurpa”, skriver han på X.

Flera olika arter av gäss trivs gott på försvarets marker vid regementet, och vägrar lämna.