Säpo om terrorrisken: Finns inga garantier

Publicerad 2023-08-31

Sveriges säkerhetsläge är försämrat och terrorhotnivån är hög.

Trots det menar Säpo att medborgarna ska känna sig trygga, även om de inte kan garantera att man lyckas förhindra potentiella terrordåd.

– Men den garantin jag kan ge är att vi tillsammans med andra jobbar så hårt vi kan för att upptäcka och förhindra, säger Fredrik Hallström, chef för författningsskydd och kontraterror vid Säkerhetspolisen.

För exakt två veckor sedan höjde Säkerhetspolisen terrorhotnivån från en trea till en fyra på en femgradig skala.

Trots det tycker Fredrik Hallström vid Säpo att svenskarna ska känna sig trygga.

– Vi har en bra samverkan i Sverige, och även internationellt, vilket gör att vi skapar de bästa uppfattningarna av läget. Men naturligtvis går det inte att lämna några garantier för att något inte kan inträffa.

Han konstaterar att historien visar att det har genomförts attentat i västländer där terrorhotnivån har varit hög, och att säkerhetstjänst och polis har haft kunskap om individer men inte den avgörande informationen om att något skulle göras.

Under torsdagen deltog Säpo på en pressbriefing tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Tobias Bergkvist, kommenderingschef vid polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Fredrik Hallström, Chef för författningsskydd och kontraterror vid Säkerhetspolisen.

Hotet är konstant och högt

Men ökar eller minskar hotet mot Sverige?

– Det är konstant och det är relativt hög och ihållande. Informationsflödet som omfattar Sverige och svenska intressen utomlands är och har varit relativt hög. Den eskalerade efter manifestationen utanför Turkiets ambassad i januari, och har sedan dess varit hög, säger Fredrik Hallström, chef för författningsskydd och kontraterror vid Säkerhetspolisen.

Invånarna har uppmanats att leva som vanligt men vara mer vaksamma, gäller det fortfarande?

– Ja det tycker jag, och jag tycker framförallt att man får göra sin egna bedömning om vad man ska vara vaksam över men för min del handlar det om desinformationen som just nu sprids i sociala medier. Som gör att hotnivån kanske pressas ytterligare. Den är jag lite bekymrad över.

Men vad innebär då att vara vaksam?

– För mig handlar det om att vara vaksam över informationen, men det är klart att man också kan föreställa sig att man är mer vaksam över perspektivet vart vill jag röra mig, och vart vill jag inte röra mig. Det är svårt för en svensk myndighet att ge rekommendationer som läget ser ut just nu.

– Vi gör allt vi kan för att upptäcka och förhindra, och i lägen så skulle det kunna finnas utrymme för att Säkerhetspolisen går ut med en tydligare rekommendation.

Kan vara hotdrivande

Är det något som ni planerar att göra?

– Jag skulle säga, om det behövs.

Finns det ändå något som medborgarna konkret ska undvika?

– Nej, jag vill inte ge några sådana rekommendationer.

Känner du själv dig trygg?

– Jag känner mig mycket trygg.

Du sa under pressträffen att ”en lättantändlig gnista lätt kan få stora konsekvenser”, vad menas med det?

– Vi har sett en väldigt polariserad samhällsutveckling, ett utanförskap och en känsla av att man inte räknas med i utanförskapsområdena. Efter koranbränningarna och påskupploppen fanns det en oförståelse, irritation och känsla av att man inte var värd något. Det bidrog till en känsla av de mot oss eller vi mot dem och den polariseringen är väldigt besvärande och den kan dessutom vara hotdrivande.

”Kan utvecklas till någonting”

– Det innebär att det vi nu ser, den här långsiktliga propagandan och bilden av Sverige, kan utveckla någonting som vi absolut inte vill ha.

Men hur stor är sannolikheten att en ensam gärningsman eller grupp skulle kunna utföra ett terrordåd i Sverige?

– Som jag sa tidigare, det finns inga garantier. Vi har givetvis erfarenhet att hantera den här frågan med ensamagerande gärningsmän, inte sällan med någon typ av psykisk ohälsa. Att upptäcka det är en utmaning, desto viktigare nu att vi jobbar och har jobbat med de frågorna under lång tid.

Hur hanterar ni det ökade hotet mot poliser?

– Det ligger inom ramen för vad man kan förvänta sig. Vi har tidigare sett terroristorganisationer som ger uttryck för potentiella mål, man pratar om mjuka och hårda och de hårda är delvis poliser. Det är egentligen inget nytt.

Svenska flaggan bränns i Pakistan i början av juli.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln