Dömda kryptosvensken: ”Jag känner mig krossad”

Publicerad 2023-09-13

NEW YORK. Karl Sebastian Greenwood från Östermalm lurade människor från hela världen att investera i kryptobluffen OneCoin.

Under tisdagen dömdes han i New York till 20 år i fängelse.

– Allt jag längtar efter är att få röra gräset igen, känna solen i ansiktet, fira barnens födelsedagar och stoppa om dem på kvällarna, sa svensken i rättssalen.

Karl Sebastian Greenwood, 46, leddes in med bojor kring handleder och fötter i rättssalen på Manhattan.

De senaste fem åren har han spenderat i förvar i New York, i väntan på sitt straff. Under tisdagen kom beskedet från domaren: Svensken döms till 20 år i fängelse.

Åklagarna hade hoppats på ett minst 30 år långt straff, för hans roll som en av hjärnorna bakom OneCoin – en kryptovaluta, som var en total bluff.
Och han lyckades övertyga folk: Över 3 miljoner människor världen över tros ha investerat pengar i valutan, i hopp att göra en bra affär. Runt 60 000 personer i Sverige ska ha lurats.

Minst 40 miljarder kronor gick upp i rök. Det är därmed sannolikt det största internationella bedrägerierna med en svensk i huvudrollen.

Mästerlig svindlare

Karl Sebastian Greenwood orkestrerade kryptobedrägeriet tillsammans med ”kryptodrottningen”, bulgariska Ruja Ignatova, som idag är spårlöst försvunnen.

I rätten lyfte åklagarna hur kryptoduon medvetet gav sig på småsparare som inte kände till mycket om krypto eller banksystemet.

– Han gav dem hopp, spänning och övertygade dem om att det var nästa stora grej. Han var mästerlig på sitt jobb, och det spred sig som en skogsbrand. Greenwoods enda motivation var att finansiera sin lyxiga livsstil.

De jämförde svensken med storsvindlaren Bernie Madoff, som lurade tusentals offer – jämfört med miljontals som blåstes i OneCoin-bluffen.

– Det är ett mysterium för mig, varför någon som hade en så bra uppväxt, som inte behövde någonting, ändå kände sig manad att ta pengar från personer som inte hade något, sa domare Edgardo Ramos.

Entrén till fejkvalutan Onecoins kontor i Sofia, Bulgarien, när det begav sig.

Sannolikt kommer inga av bedragarens offer att få sina pengar tillbaka – miljarderna har redan spenderats.

Domen: 20 års fängelse

Karl Greenwood har suttit i häkte i New York under fem års tid misstänkt för bedrägeri och penningtvätt. De fem åren skrivs av straffet.

Tisdagskvällens dom innebär alltså att han kommer att sitta fängslad i ytterligare 15 år.

– Andra organisationer och personer kan försöka härma ert tillvägagångssätt. Därför är det viktigt att ni döms till en betydande tid i fängelse, motiverade domaren sitt beslut.

Uppgång och fall: Från lyx till fångdräkt

När straffet meddelades såg Greenwoods föräldrar, som hade rest från Stockholm för att närvara, omskakade ut. Makarna höll om och tröstade varandra.
Deras son hade förvandlats till en tunn gestalt, med långt hår i en nacktofs, i khakifärgad fångdräkt och med kedjor kring benen, där han satt mellan advokaterna.

En skarp kontrast till de bilder som spridits på Karl Greenwood i frack och i privatjet när han marknadsförde OneCoin 2014–2018, och spenderade pengar på lyxvaror och extravaganta bostäder.

Svensken ska ha tjänat över 3 miljarder kronor på bedrägeriet.

Karl Sebastian Greenwood reste jorden runt, ofta i privatjet,  för att lansera OneCoin.

Karl Greenwood fick själv chans att tala till domaren i New York under tisdagen.

– Det jag gjorde var fel. Det är djup ånger jag känner när jag tänker på att det är för sent att göra rätt för mig.
Han beskrev första tiden i fängelse. Det var efter att han gripits i Thailand i juli 2018, innan han utlämnades till USA.

Han berättar att han inte trodde att han skulle komma ut levande från det ökända thailändska fängelset där han satt.
– Fängelset kändes galet och jag kände mig galen. Jag bad.

Karl Sebastian Greenwood i sitt esse – på scen för att marknadsföra Onecoin.

”Krossad”

Efter vistelsen i Thailand flyttades han till ett fängelse på Manhattan i tre år, också ökänt för sina osanitära förhållanden; kackerlackor, råttor och våld.

Sedan omplacerades han till ett förvar i Brooklyn, och ska inte ha kunnat kommunicera med sina barn eller sin familj i Sverige under flera år.

– Fängelset är ett oregerligt odjur som sliter isär alla, sa Greenwood.

–Jag känner mig krossad.

Det nedgångna Metropolitan Correctional Center  har kallats ”New Yorks Guantanamo”.  Här har några av världens mest omskrivna brottslingar låsts in i väntan på rättegång.

Bad om förlåtelse

Inför rätten uttryckte Greenwood ånger över den smärta han åsamkat sina offer.

– Jag kan inte ta tillbaka det. Jag kan bara be om förlåtelse, sa Greenwood.

Han fick många att tro att OneCoin skulle bli nästa Bitcoin – samtidigt som han i interna mejl kallade de lurade investerarna ”idioter”.

– Jag skäms över att tänka på hur allas hårt intjänade pengar lades på min överdådiga livsstil. När jag ligger i min säng på kvällarna, i fängelsecellen, kan jag inte fly tanken på hur jag har förstört mitt eget liv och orsakat smärta för andra.

Greenwood och  Ignatova levde i lyx medan de reste jorden runt och sålde in bluffvalutan Onecoin.

Försvararna hade hoppats på att domaren skulle anse att Greenwood redan avtjänat sitt straff efter fem år i förvar, alternativt att han skulle utvisas till Sverige för hemförvar.

I Stockholm har han två av fyra barn, vilket Greenwood lyfte inför domaren i hopp om att få ett mildare straff.

– Allt jag längtar efter är att få röra gräset igen, känna solen i ansiktet, fira barnens födelsedagar och stoppa om dem på kvällarna.

Greenwoods föräldrar träffade sin son senast för fyra år sedan. Då i fängelset i New York. Men de kan komma att ses igen snart.

Innan kryptobedragaren leddes tillbaka till sin cell, medan han återigen fick bojor kring handlederna, vände Karl Greenwood sig till föräldrarna och sa:

– Vi ses på torsdag.

Karl Sebastian Greenwood.