Fick ett svenskt pris – döms till fem års fängelse

Publicerad 2023-09-08

Ryske journalisten Michail Afanasjev har hållits i förvar sedan april.

Journalisten Michail Afanasjev fick för tio år sedan det svenska Publicistklubbens pris.

Nu har han dömts till fem och ett halvt års fängelse i Ryssland – för sin rapportering om ryska vapenvägrare.

– Jag hoppas på att det kommer kraftiga reaktioner från västvärlden, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

Michail Afanasjev är en rysk journalist från staden Abakan i Chakassien, i centrala Sibirien. I april skrev han en artikel i nättidningen Novyj fokus om ryska kravallpoliser som vägrade delta i anfallskriget i Ukraina. Enligt domen anses materialet vara "uppsåtligt spridande av lögnaktiga uppgifter om de väpnade styrkorna".

– Michail är oskyldig. Yttrandefrihet är garanterad i Rysslands grundlagar, säger advokaten Jelena Iljusjenko, till Aftonbladet.

Sedan april har 47-årige Afanasjev suttit i förvar i väntan på domen.

I dag dömdes han till fem och ett halvt års fängelse för spridning av ”fejkade nyheter”, enligt lagen som Ryssland stiftade under 2022. De som kritiserar kriget i Ukraina riskerar upp till tio års fängelse för spridning av ”fejkade nyheter” om den ryska armén.

I rättssalen fanns två av fembarnspappan Michail Afanasjev barn när domen föll:

– Pappa, kämpa på, vi älskar dig, sa ett av barnen berättar Michails advokat.

Michail Afanasjev.

Till Politkovskajas minne

Michail Afanasjev har fått flera priser för sin journalistik. År 2013 belönades Michail Afanasjev med svenska Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne, med följande motivering:

”För att han har modet att fullfölja den fria journalistikens uppdrag trots
hot, överfall och trakasserier och fortsätter att med små resurser göra
stora avslöjanden om maktmissbruk och orättvisor.”

Ett av de mest kända exemplen på Afanasjevs insatser är hans agerande år 2009 i samband med en allvarlig olycka på ett kraftverk i Chakassien.

– Det finns ingen oberoende röst kvar i Ryssland. Nu är det bara Putins propagandamaskin som matar ryssarna varje dag, säger PK:s ordförande Robert Aschberg.

Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

Afanasjev har länge förföljts av ryska myndigheter. Han får dödshot och har runt 20 gånger åtalats för brott kopplade till sitt arbete, men det hade inte lett till fängelse.

– Jag kommer att fortsätta kämpa, sa Michail under rättegången.

Livet för hans familj har omvandlats till ett evigt lidande.

– Jag har inget val och måste ta hand om barnen. Jag går på regelbundna besök hos psykiater och tar antidepressiva läkemedel. Vi stöttar honom med brevväxling, säger journalistens fru Jelena, till BBC.

PK:s dåvarande ordförande Stina Dabrowski och Michail Afanasjev när han tilldelades Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne

Utländska journalister portas

Rysslandskorrespondenter får allt svårare att arbeta i landet. Bland annat tvingades DN:s korrespondent Anna-Lena Laurén lämna Ryssland eftersom ryska myndigheter inte förnyat hennes ackreditering. I april greps tidningen The Wall Street Journals reporter Evan Gersjkovitj i ryska staden Jekaterinburg. Gersjkovitj anklagas för spioneri för USA:s räkning och riskerar 20 års fängelse om han döms.

– Jag hoppas på att det kommer breda protester från västvärlden som en markering, säger Aschberg.

Sedan krigets början har nästan 20 000 personer gripits i Ryssland för sin inställning mot kriget i Ukraina och mobiliseringen. Över 6 500 personer har fått böter för protester mot kriget, 558 personer riskerar ett fängelsestraff och bland dem har 65 personer redan dömts, enligt ryska människorättsorganisationen OVD Info.