Ministerns utspel: Terroriserar vallokalerna – finansieras av Sverige

Publicerad 2023-05-21

Turkiets inrikesminister anklagar valobservatörer för att ”terrorisera vallokaler”.

Organisationens finansiering påstås komma från den svenska staten.

– Allt Soylu påstår är fel, säger den juridiska experten Kamil Tekin Sürek.

Det turkiska presidentvalet har gått till en andra omgång då varken utmanaren Kemal Kilicdaroglu eller sittande Recep Tayyip Erdogan lyckats samla någon majoritet.

Då hoppas inrikesminister Suleyman Soylu att valobservatörsgruppen Oy ve Ötesi inte får närvara.

Enligt Soylu har den oberoende organisationen ”terroriserat valdeltagarna” och försökt påverka vad de ska rösta på.

Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu.

– En förening som heter Oy ve Ötesi kan inte existera där. Det här bör inte tillåtas. Det strider mot vallagen att de går in där och sätter press på folk som ska lägga sin röst i valurnorna, säger han enligt turkiska medier.

”Det här är inte Sverige”

Inrikesministern hävdar även att Sverige ska vara inblandat i det påstådda valstöket.

– Denna förening finansieras av svenska staten. Varför de skickar pengar? För att röra om valet i Turkiet. Vi har undersökt dem och sett att pengarna kommer från runt om i världen. Vi såg att pengar kom från USA och Sverige, säger han och fortsätter:

– Tror de att de kan styra det här landet när Erdogan är borta? Det här är inte Sverige. Det är inte USA. Det är inte PKK. Även om ni går samman kommer ni bli besegrade.

Juristen Kamil Tekin Surek slår tillbaka mot inrikesministerns påståenden.

Kamil Tekin Surek.

– Allt Soylu påstår är fel. Han är arg på Oy ve Ötesi för att de inte kan inleda en rättslig process mot dem. Människorna han anklagar arbetar i enlighet med lagen och kan inte straffas av rättsväsendet. Det är lagligt för stiftelser och föreningar att ta emot donationer från utlandet. Även om Suleyman Soylu är obekväm med det kan det inte förbjudas, säger han till Evrensel och fortsätter:

– Inrikesministern har försökt ingripa i valprocessen sedan den startade. Han inrättade ett parallellt omröstningssystem och bad valurnornas ordförande om resultatprotokoll med underskrifter. Han bad också polisen ta bilder på valurnornas resultat och skicka till inrikesministeriet. Det är ett brott.

Följ ämnen i artikeln