Försvaret köper sablar för miljoner

Publicerad 2023-07-14

Försvarsmakten köper in sablar för flera miljoner.

I ett kontrakt som Försvarets materielverk skrivit får Försvarsmakten möjlighet att spendera över 50 miljoner på de nya vapnen.

– De sablar som vi har i dag är ganska gamla. Det är rent ut sagt skrot i många fall, säger Hans Augustin, ceremoniofficer vid Livgardet, till P4.

Sablarna är tänkta att användas vid ceremonier, parader och högvakten. De som används idag, måste enligt Livgardets ceremoniofficer Hans Augustin bytas ut.

– De sablar som vi har i dag är ganska gamla. Det är rent ut sagt skrot i många fall, säger Hans Augustin, ceremoniofficer vid Livgardet, till P4 Jönköping.

En del av upprustningen

I upphandlingen skriver Försvarets materielverk att ”Den ceremoniella utrustningen används således aktivt och måste regelbundet återanskaffas.”. Sablarna är även oslipade och är tänkta att bara användas vid ceremonier.

”På grund av den upprustning av försvaret som nu sker så kan detta behov komma att öka och därför utökas volymen sablar”, skriver Försvarets materielverk i upphandlingen.

Första leveransen i höst

I höst är det planerat att den första leveransen ska anlända. Då levereras nästan 1300 sablar från Tyskland, till en kostnad på drygt 17 miljoner kronor.

– Nu lägger vi oss i ett nolläge och skaffar enligt Försvarsmaktens behov, säger Hans Augustin.

Försvaret menar att de flesta sablar renoverats, men att många är från 1800-talet och börjar bli slitna. När sablarna kontrolleras ska de till exempel inte trilla ur baljan som sabeln ligger i.

Inköpet av de 1300 sablarna kommer nästan att fördubbla antalet sablar som finns idag. Tanken är att man ska slippa förflytta dem mellan olika regementen när de används, och på så sätt dra ner på antalet transporter.

Dyraste budet vann

Förutom de 1300 sablar som ska levereras i höst kan Försvarsmakten beställa 2580 till av samma leverantör, under de kommande fem åren.

Vid inköpet av sablarna genomfördes en upphandling. Av de bud som inkom, vann det dyraste. Ett av anbuden var hälften så dyrt som det som vann, men det blev diskvalificerat.

– De som ger anbud måste uppfylla de krav som ställs, säger Hans Augustin som var en av Försvarsmaktens representanter i upphandlingen.

En firma i Stockholmstrakten la ett anbud på 31 miljoner, men det budet föll på att de inte lämnade in en provsabel i tid.

Firman hade åtta veckor på sig, men missade deadline med ett par dagar.

– Visst hade det varit kul att få för 31 miljoner, men det blev inte så, säger Hans Augustin.

Det anbud som vann låg på 59.9 miljoner, nästan dubbelt så dyrt som anbudet från firman i Stockholmstrakten. De sablar Försvarsmakten nu köper in kostar runt 13 000 kronor styck.

– Sablarna ligger någonstans där när man köper dem över disk, det är en vettig summa, säger Hans Augustin.