Här tränas årets värnpliktiga – kan bli Sveriges första Natosoldater

Publicerad 2023-07-29

Från pluggstress och studentfiranden – till att skolas till Natosoldater.

Årets trupp av värnpliktiga kan bli historiska som de första svenska Natosoldaterna.

– Just nu har jag svårt att se det framför mig , säger Nova Peters Wengrud, 18.

Följ ämnen
Nato

Nova Peters Wengrud, 18, fyller på med ammunition och sträcker sig efter sin väska. Klockan är strax efter ett. Hon ska precis ge sig ut på skjutbanan för ett fyra timmar långt övningspass.

– Jag tycker det är ganska jobbigt att göra just tester. Det går alltid bra innan, men när man väl gör dom så brukar det alltid gå lite sämre.

På den stora gröna skjutbanan utanför Kungsängen, norr om Stockholm, står arton- och nittonåringar på rad och väntar på order. De här ungdomarna kan bli historiska.

Här tränas årets värnpliktiga på en skjutbana utanför Kungsängen.

De kan bli den första gruppen värnpliktiga som ska formas i ett svenskt Natomedlemskap, efter att Turkiet gett grönt ljus. Men just nu tränar de inför sitt första skytteprov. Den så kallade ”uppskjutningen” som äger rum om två dagar.

På dagens agenda står skjutningar från 100 meters avstånd, för att sedan öka till 200, 300 och slutligen 400 meter.

Fem veckor har gått sedan de påbörjade sin grundläggande militära utbildning här på Livgardet. Majoriteten kommer direkt hit från skolbänken i sina hemstäder, för att lära sig allt som krävs för att försvara Sverige i krig.

Nova Peters Wengrud, 18, kan bli en av Sveriges första Natosoldater.

”Kommer absolut ställa upp”

Nova tillbringade förra sommaren med att varva resande med att bara vara hemma i Dalarna och njuta av sol och bad. Den här sommaren har hon bytt badkläder och tofflor mot kamouflageställ och kängor.

– Det är en brutalt stor skillnad. Det går inte att jämföra, helt annorlunda. Bara grejen att man måste gå med långärmat, långa byxor och kängor också. Det blir väldigt varmt väldigt snabbt.

Tanken på att försvara Sverige i kommande strider och att hjälpa andra Natoländer i strid är inte något hon lägger större tankar kring.

– Just nu har jag svårt att se framför mig hur jag ska ta allting jag lärt mig, och att åka utanför Sveriges gränser för att hjälpa till i strid.

Hon pausar och fortsätter.

– Men det är självklart, i slutet av året kommer jag ha koll och då kommer jag absolut kunna ställa upp.

Skott avlossas mot numrerade människofigurer i papp.

”Det är lite läskigt”

De mörka molnen över övningsfältet börjar visa sig från sin rätta sida. Det vräker ner, som bara sommarregn i juli kan göra.

På order från befälet byter rekryterna snabbt om till militärgröna regnställ. Just det ordet, ”snabbt”, genomsyrar det mesta här enligt Theomir Everitt, 19, som tycker det svåraste med utbildningen hittills har varit att komma in i tempot.

– Att äta snabbare, borsta tänderna och bädda ordentligt. Det har varit en stor grej. Jag har lyckats bädda bra varje gång, men det är många som tycker det är svårt.

När beskedet kom att Recep Tayyip Erdoğan godkänt Sveriges Nato-ansökan var han lättad.

– Jag tycker att det är jättebra, speciellt som det ser ut i världen nu. Både att ha lite extra försvar utifrån och att Sverige rustar upp också. Sverige har rätt bra kompetenser skulle jag säga.

Årets värnpliktiga kan bli Sveriges första Nato-soldater.

Skotten avlossas ett efter ett för att träffa de numrerade människofigurerna i papp.

Ljudet är öronbedövande för de flesta, för Theomir inte ens en axelryckning. Han har vant sig. Efter några år med ännu mer utbildning och vana, tror han sig kunna vara redo för att bli en Natosoldat. 

– Jag skulle kunna göra det men det är lite läskigt. Man känner ju till det här som vi har och skjuter med, men man vet inte riktigt vad motståndet använder för någonting.

Ett efter ett avlossas skotten på Livgardet utanför Stockholm.

Utredning pågår

Odd Blomster, 31, är plutonchef med ansvar för den här ”kullen” av värnpliktiga, som han själv kallar dem, med glimten i ögat. Han ser det som ett välkommet besked att Turkiet kommer att godkänna Sveriges Natoansökan, efter många om och men.

– För oss pågår verksamheten som vanligt, men det är naturligtvis positivt för oss att kunna få någon sorts stämpel på att det kommer att ske, så vi slipper leva i en mellanvärld.

Han ser inte att någon större förändring i grundutbildningen för värnpliktiga kommer att ändras. I alla fall inte inom den närmaste tiden.

– Någon förändring just nu gällande utbildningen kommer inte, vad jag känner till i alla fall, att ske. Vi har ju våra rutiner som vi genomför och vi får väldigt bra kvalitet på våra soldater.

Hur livet kommer förändras för värnpliktiga när Sverige har gått med i Nato är ännu inte klart.

Exakt hur livet för de värnpliktiga kommer att förändras när Sverige blir fullvärdiga medlemmar i Nato, vet ingen än.

Just nu pågår en utredning som regeringen ansvarar för, som förväntas vara klar efter sommaren. Försvarsmakten menar att först då kommer alla bitar att falla på plats. 

På frågan om värnpliktiga kommer att åka ut på fältet och hjälpa alliansländer om Sverige går med, skriver Försvarsmakten i ett mejl till Aftonbladet:

”Inte under själva utbildningen, men som krigsplacerad värnpliktig (efter fullföljd och godkänd värnpliktsutbildning) så skulle det kunna bli aktuellt. Men det är som sagt inte klarlagt ännu. Vi avvaktar regeringens utredning.”