SMHI varnar för värmebölja i norr

Publicerad 2023-06-20

SMHI slår larm om höga temperaturer i norra Sverige under den kommande veckan.

Hettan kommer att hålla i sig ett tag framöver.

– De höga temperaturerna belastar framför allt personer i riskgrupper, säger meteorologen Hanna Winge på Klart.se.

SMHI går nu ut med en värmevarning som gäller östra delarna av Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län samt norra Västernorrlands län. I dessa områden väntas det under de kommande dagarna bli mellan 26 och 30 grader varmt.

– Utöver personer med olika sjukdomstillstånd är det äldre och yngre människor som har svårast att hantera värmen, säger Moa Hallberg som är meteorolog på SMHI.

Värmevarningen utfärdades igår och gäller framöver. Personer som tillhör en riskgrupp bör ta varningen på extra stort allvar.

– Man ska se till att alltid ha vatten med sig och vara försiktig, säger Moa Hallberg.

De kommande dagarna väntas temperaturen stiga till 30 grader i norra Sverige.

Värmeböljan håller i sig

Trots prognoser om tillfällig nederbörd under torsdagen kommer värmen att hålla i sig.

– Även efter de regnskurar som förväntas komma i norr på torsdag kommer det bli höga temperaturer igen under fredagen. Det blir 25 grader varmt igen, säger meteorologen Moa Hallberg.

Förklaringen bakom hettan är att värmeböljan, som i förra veckan låg över södra Sverige, nu har pressats norrut. Södra och mellersta Sverige upplever idag och under morgondagen ett lågtryck och regn. Men även här blir vädret finare under slutet av veckan med soligt och varmt midsommarväder.

Ökad brandrisk

Med stigande temperaturer och hetta ökar brandrisken. SMHI har därför utfärdat en brandriskvarning för norra Sverige fram tills onsdag. På grund av torka och lite nederbörd tror Moa Hallberg att varningen om brandrisk kommer att vara utfärdad längre än så:

– Det har sedan ett tag tillbaka varit mycket – till extremt – stor risk för brand i norra Sverige, säger hon.

På sin hemsida hänvisar länsstyrelsen Norrbotten till SMHI:s varningar om hög risk för gräsbrand och extremt hög risk för skogsbrand. I nuläget har länsstyrelsen dock inte utfärdat några eldningsförbud:

– Vi har inte fattat några beslut om eldningsförbud ännu. Det kan skilja sig i kommuner som själva fattar beslut, säger Fredrik Hedlund på länsstyrelsen Norrbotten.

Vattnet påverkas också av hettan

Även vattenläget påverkas av värmen. Med snabbt stigande temperaturer smälter även snön i högre fart, vilket leder till höga flöden i fjälltrakterna. Generellt sett är vattennivåerna i olika delar av Norrland oförutsägbara.

– Eftersom vi ser att snösmältning tar fart så bör man vara uppmärksam när man går i fjällen. Det kan porla till rejält i Torneträsk och Abisko till exempel. Man kan behöva välja andra vägar, säger Ola Pettersson som är hydrolog på SMHI.

Man bör alltså vara uppmärksam när man korsar bäckar i Norrland denna vecka. Prognosen för de kommande 10 dagarna är att det håller i sig veckan ut.

– Om det skulle komma regn så spär det ju på ännu mer, det ser inte ut att bli höga flöden, säger Ola Pettersson på SMHI.

Värmen kan ge höga flöden i fjällen när snösmältningen sätter fart. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln