Kristerssons kris: Intern rädsla att M är irrelevanta

Publicerad 2023-12-23

Moderaterna misslyckas i kärnfrågorna, opinionssiffrorna rasar och Sverigedemokraterna tar väljarna.

Källor lägger en stor del av skulden på Ulf Kristersson och hans stab – statsministerns julresa lyfts fram som ytterst otajmad.

– Har man panikläge så kanske man inte kan åka iväg på en sådan resa, säger en M-källa.

Moderaterna fortsätter rasa i opinionen.

I senaste mätningen hos DN/Ipsos får partiet magra 15 procent medan Sverigedemokraterna får 24 procent – mer än samtliga regeringspartier tillsammans.

I Aftonbladet/Demoskops senaste mätning tappade M mest av alla partier. När Demoskop granskar siffrorna mer detaljerat visar det sig att SD tar en del av partiets väljare. Främst är det män, personer mellan 30 och 49 och personer i södra och mellersta Sverige.

Det dåliga läget i opinionen skapar interna konvulsioner i Moderaterna, där flera centralt placerade personer vittnar om en oro i breda lager av partiet.

– Det finns en stor rädsla att M framstår som alltmer irrelevanta i svensk politik. Det är en enorm källa till frustration och partiets enskilt största utmaning, säger en M-källa.

En annan centralt placerad källa har samma uppfattning.

– Diskussionen nu är att det finns behov av julledighet. Men man måste förstå att läget är allvarligt nu. Det är dags att få ut oss i kampanjläge, regeringskansliet kan inte sitta och vända papper, säger källan.

Ulf Kristersson.

Budgeten behandlas som skämt

Moderaterna har storsatsat på ett antal politiska projekt i Tidöavtalet.

Gängkriminaliteten och migrationen är två exempel där Ulf Kristersson lagt mycket krut och tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer (M) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har man nu slagit in på en hårdför linje.

Men än så länge är det alltså bara Sverigedemokraterna som har växt när nya reformer presenterats inom de områdena.

En återkommande kritik internt handlar om att delar av partiet anser att M tappat förtroende även i partiets kärnfråga – den ekonomiska politiken.

– Väljarna uppfattar inte att vi driver vår egen politik på det området överhuvudtaget. Budgeten behandlas som ett skämtobjekt. När moderater inte vill prata budget är det ett tydligt tecken på något inte är bra, säger en M-källa.

Flera personer pekar på att partiet saknar ett långsiktigt projekt om vart Sverige ska föras, där frihetsfrågor om skatter, privatiseringar och enskildas valfrihet ska vara centrala.

Jimmie Åkesson.

Läcker saker till media som inte har hänt

SD anses hela tiden sno åt sig rampljuset och tvinga M att springa efter och kommentera SD:s olika utspel.

Exempel som nämns är hanteringen av Richard Jomshofs islamkritik, Björn Söders HBTQ-kritik och nu senast Jimmie Åkessons utspel om att riva moskéer.

– Ulf Kristersson har blivit som Stefan Löfven, han sa alltid att saker var oacceptabelt. Men när man sagt det trettio gånger kommer frågorna: vad ska du göra åt det då?

– Ulfs stab läcker att det varit ett uppsträckningssamtal med Jimmie Åkesson om moskéutspelet. Men det har aldrig varit någon uppsträckning, alla fattar att det inte har hänt. Det blir patetiskt och alla inser att det de säger inte stämmer. Detta vinner SD på och vi förlorar.

Kritik riktas också mot partiets strateger, som anses ha för stort tillit till att M kommer att växa senare under mandatperioden. Att SD dessutom växer på M:s bekostnad ses som ett skrymmande problem av de interna kritiker som Aftonbladet pratat med.

Kritiserar semestern

Flera representanter i partiet kritiserar också Ulf Kristerssons planerade semester i Sydamerika, som statsministern aviserade på sociala medier nyligen.

Resan görs i och med att Kristersson fyller 60 år, men timingen anses vara mycket dålig.

– Det förvånar mig att man taktiskt tycker att det är en bra idé att göra en sådan resa nu, säger en källa.

– Det ger en felaktig signal om att det inte finns något att oroa sig för och att alla ska ta långa och härliga ledigheter. Har man panikläge så kanske man inte kan åka iväg på en sådan resa, säger en annan källa.

Måste fundera på om personer ska bytas ut

En person på hög nivå i partiet talar om ett läge som nu är ”ansträngt” internt.

– Den senaste mätningen är en bekräftelse på den oro som funnits i partiet under lång tid. Det har varit nagelskådande där man säger att man sliter i regeringskansliet, men man sätter inte den politiska agendan och saknar kontakt med väljarbasen.

Personen säger vidare att krav på förklaringar och märkbara förändringar börjat diskuteras på olika nivåer i partiet, men än så länge ska man inte ha konfronterat Ulf Kristersson om dessa.

– Man ger partiledningen en chans nu men man måste fundera på om personer ska bytas ut, om några omtag måste göras och hur man ska få upp partiet på banan igen. Det måste ske i närtid.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln