Stora skador på Malmbanan efter urspårning

Albin Lindström/TT

Publicerad 2023-12-17

Malmbanan. Arkivbild.

Ett malmtåg har spårat ur på Malmbanan mellan Kiruna och Narvik och orsakat stora skador på infrastrukturen, uppger Trafikverket.

Inga personer har blivit skadade.

Urspårningen skedde i Vassijaure utanför Kiruna någon gång mellan klockan halv sex och sex på söndagskvällen, enligt Per Juntti, kommunikatör på den statliga gruvkoncernen LKAB, som äger tåget och transporterar järnmalm längs banan.

– Lokförarna som körde tåget är oskadda och har hämtats upp och körts till Narvik, säger han.

LKAB och Trafikverket har under kvällen haft personal på plats för att inspektera skadorna på tåget och på rälsen. Enligt Trafikverkets hemsida beräknas trafiken tidigast kunna återupptas i slutet av vecka 52.

– En första väldigt preliminär prognos är att banan kan öppnas igen på julafton, så det verkar som att skadorna är ganska omfattande, säger Per Juntti.

Vad som har orsakat urspårningen är i nuläget oklart.

Olyckan får stora konsekvenser för de viktiga malmtransporterna mellan Kiruna och Narvik, säger Per Juntti.

– Det blir förstås ett väldigt stort avbräck varje gång en sådan här incident inträffar. Det är en väldigt sårbar sträcka.

Det är framför allt malm från LKAB:s gruva i Kiruna som fraktas till Narvik och vidare ut i världen. Malmen får nu ligga på lager till dess att banan öppnar igen, fortsätter han.

– Vi har liksom inga lastbilar eller så som vi kan köra med i stället, säger Per Juntti.

Följ ämnen i artikeln